Отрязаха достъпа до социалните мрежи в Турция

Date:

Жителите на Турция изпитват затруднения в неделната вечер с достъпа до социалните мрежи, след като властите на републиката наложиха забрана за публикуване в медиите на новини за експлозията на пешеходната туристическа улица Истиклял в Истанбул.

През последния половин час Twitter, Instagram и Facebook не бяха отворени по стандартния метод за връзка в страната. Telegram работи със закъснение, за много потребители изображения и видеоклипове не се изпращат или изтеглят със стандартна интернет връзка.

Според услугата NetBlocks са регистрирани ограничения в работата на някои сървъри на социални мрежи и медийни услуги в Турция след експлозията в Истанбул. Става дума за Facebook, Instagram, Twitter, You-Tube, както и Telegram.

Отбелязва се, че не всички сървъри в Турция, достъпни за тези услуги, са били ограничени, но те са забележими за потребители, които са свързани чрез кабелни линии или имат достъп до интернет чрез мобилни оператори. NetBlocks смята, че това е следствие от забраната, наложена от властите за публикуване на информация за експлозията в медиите.

Забраната е въведена от Висшия съвет за радио и телевизия на Турция. Регулаторът посочи, че медиите трябва да “избягват публикации, които могат да предизвикат страх, паника и безпокойство в обществото или да служат на целите на терористични организации”. Медийните компании към момента не могат да излъчват от мястото на взрива, да предават информация, свързана с оперативно-следствени действия, да публикуват снимки и видеозаписи на ранени и загинали. Също така е забранено предаването на информация за хода на разследването, обстоятелствата на инцидента, получена от неофициални източници. Възможно е да се публикуват само официални изявления на властите или материали, базирани на тях.

Експлозията е избухнала на оживената и популярна сред туристите улица Истиклял в квартал Бейоглу около 16:20 часа. В момента на взрива наоколо е имало голям брой хора. Турският президент Тайип Ердоган заяви, че експлозията по предварителни данни е терористичен акт. Той каза още, че загиналите са шестима души, а 53 души са ранени.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...