четвъртък / 7.12.2023 / 6:13

Отрязаха достъпа до социалните мрежи в Турция

Дата:

Жителите на Турция изпитват затруднения в неделната вечер с достъпа до социалните мрежи, след като властите на републиката наложиха забрана за публикуване в медиите на новини за експлозията на пешеходната туристическа улица Истиклял в Истанбул.

През последния половин час Twitter, Instagram и Facebook не бяха отворени по стандартния метод за връзка в страната. Telegram работи със закъснение, за много потребители изображения и видеоклипове не се изпращат или изтеглят със стандартна интернет връзка.

Според услугата NetBlocks са регистрирани ограничения в работата на някои сървъри на социални мрежи и медийни услуги в Турция след експлозията в Истанбул. Става дума за Facebook, Instagram, Twitter, You-Tube, както и Telegram.

Отбелязва се, че не всички сървъри в Турция, достъпни за тези услуги, са били ограничени, но те са забележими за потребители, които са свързани чрез кабелни линии или имат достъп до интернет чрез мобилни оператори. NetBlocks смята, че това е следствие от забраната, наложена от властите за публикуване на информация за експлозията в медиите.

Забраната е въведена от Висшия съвет за радио и телевизия на Турция. Регулаторът посочи, че медиите трябва да „избягват публикации, които могат да предизвикат страх, паника и безпокойство в обществото или да служат на целите на терористични организации“. Медийните компании към момента не могат да излъчват от мястото на взрива, да предават информация, свързана с оперативно-следствени действия, да публикуват снимки и видеозаписи на ранени и загинали. Също така е забранено предаването на информация за хода на разследването, обстоятелствата на инцидента, получена от неофициални източници. Възможно е да се публикуват само официални изявления на властите или материали, базирани на тях.

Експлозията е избухнала на оживената и популярна сред туристите улица Истиклял в квартал Бейоглу около 16:20 часа. В момента на взрива наоколо е имало голям брой хора. Турският президент Тайип Ердоган заяви, че експлозията по предварителни данни е терористичен акт. Той каза още, че загиналите са шестима души, а 53 души са ранени.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...