Отново сигнали за лоши условия и грижа за болни възрастни хора

Date:

Отново сигнали за лоши условия и недостатъчна грижа към болни възрастни хора. Този път става въпрос за хоспис в Пловдив.
Лицето и името на тази жена ще запазим в тайна, по нейно желание. Преди няколко седмици й се налага спешно да намери лечебно заведение за майка си, която е с деменция. Настанява я в хоспис “Милосърдие” в Пловдив, където й обещават специални медицински грижи.
„Мястото е много неприветливо, още от вратата като влезеш мирише на урина. Самата управителка е доста груба като поведение. При подписването на договора те предупреждават веднага, че пари не връщат“, обясни жената.
При всяко посещение тя открива нередности, а за двуседмичния престой на майка си плаща близо 1000 лева.
„Освен това хигиената беше на доста ниско ниво. За тези 2 седмица никога не беше изкъпана и беше преоблечена само веднъж“, допълни потърпевшата.
Разглеждайки вече подписания договор, тя остава шокирана.
„Има клауза в договора, в която пише, че в случай че майка ми почине в хосписа, аз съм задължена да използвам тяхната траурна агенция и нямам право на избор“, обясни жената.
Срещаме се с адвокат Людмил Рангелов, който е категоричен, че подобни клаузи са нищожни и ако се стигне до дело, те ще паднат в съда.
„Не е нито законно, нито морално, противоречи на добрите нрави и е злоупотреба със ситуацията, в която се намират близките на този човек“, отбеляза адвокат Людмил Рангелов.
Отиваме на място, за да разговаряме с ръководството на хосписа. Не откриваме управителката, но се свързваме с нея по телефона.
Настояваме и питаме за хигиената и условията в хосписа.
„Ако мирише страшно съм учудена, не съм го чувала никога, защото всички наши пациенти казват колко е чисто. Един обездвижен пациент, в термално състояние, не може да се вкара в баня по никакъв начин“, казва Теодора Пидромова.
– В договорите, които видях, имате фиксирана траурна агенция и хората нямат право на избор. Това законно ли е?
– Съгласувано е с РЗИ-Пловдив и договорът също се намира при тях.
По данни на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” хосписът е регистриран в Регистъра на лечебните заведения за извънболнична помощ от април 2017 година, но до момента не са извършвани проверки от контролиращия орган.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...