петък / 9.06.2023 / 4:10

Освен украинци, това лято в заведенията по Черноморието ще сервират и роботи

Дата:

Летният сезон по Северното черноморие започва между 1 и 15 юни, каза Димитър Димитров, председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България.

„И в началото на сезона проблемът с недостига на работна ръка остава. Тук трябва да подчертая, че това се отнася до всички професии в бранша – от общи работници, камериери, до готвачи и т.н.. Проблемът се усложни още повече през двете години на пандемия, в които браншовиците работиха само 5-6 месеца от общо 24. В търсене на препитание и по-добри условия голяма част от обслужващия персонал се преквалифицира или напусна страната, ориентирайки се към чужди пазари на труда”, обясни Димитров

Към момента необходимите работници в региона са около 560, но преди десет дни бяха 1600.

„В много от обектите очакват работници от чужбина – от Киргизстан, Украйна. Проблемът е, че те получават визи за три месеца, няма време за обучение.Алармирали сме Министерството на туризма, имам информация, че се работи по проблема – визите да са поне за 5 месеца”, добави Димитров.

”Разчитаме на учениците, които завършват професионалната гимназия по туризъм в Добрич, но голяма част от тях продължават своето образование и на местния пазар остават около 20% от тях, което е крайно недостатъчно”, допълни Димитров. Работните заплати в бранша са различни и зависят от заеманата позиция, коментира още браншовикът. Трудовото възнаграждение за миячи, чистачи и друг нискоквалифициран персонал е около 1200 -1300 лева брутно заплащане и стига до 3000 и повече за шеф-готвачи и други позиции. Има и добавки за транспорт и храна.

Това е и причината, поради това лято около 80 робота ще бъдат част от обслужващия персонал в заведенията по Северното черноморие. „Става дума за роботи-келнери, които говорят на български, вземат поръчки, сервират. Такива през сезона ще има в Балчик, Кранево и другаде”, каза Димитров.

Очакваните чуждестранни туристи по Северното черноморие през идващия сезон са традиционно от Румъния, Германия, Полша – има толям ръст, Чехия, други европейски страни, както и Турция.

”Записванията за България в района на Констанца-Тулча, Румъния, вървят усилено. В този район живеят над 4,5 млн. души. Румънските туристи предпочитат да идват в България с уикенд-пакети – за по 3-4 дни”, каза Димитров, който беше на посещение в е тази част на Румъния за срещи с туроператори и турагенти.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...