понеделник / 5.06.2023 / 19:38

Обрат с цените за почивка у нас това лято

Дата:

Летният туристически сезон ще бъде евтин като в някои случаи цените са по-ниски от 2019-а година, заяви пред БНТ директорът на Института за анализ и оценка в туризма проф. Румен Драганов.

Той допълни, че прогнозираният ръст в цените от около 17 процента спада и в момента е на ниво от 11 на сто. Той напомни и че има различни ценови пакети – от по-бюджетни до суперлуксозни, така че окончателната цена на почивката зависи от избора и възможностите на клиента.

„Сезонът ще бъде евтин. Голямата конкуренция доведе до това, че хората са прагматични и използват механизми хотелите да бъдат пълни. В някои случаи цените са по-ниски от 2019“, каза проф. Драганов.

„Вие като влезете в едно заведение, напитките са по-скъпи. Фактически те хвърлят много на цената“, посочи той. „Най-скъпата почивка е тази, на която вие отивате и си гледате сметката и парите ви вече не стигат. За какво отиваме на почивка? Да се дразним? Ами стой си вкъщи! Ама разбира се, че ще платиш повече от това, което си платил в местния магазин с червения етикет“, каза той.

Драганов уточни, че цените за шезлонг и чадър на плажа се запазват като предходните години. „Слънчев бряг ще бъде в рамките на 28-30 лв., Бургас може да бъде за 5 лева. Така че цените са различни. Има и свободна зона“, каза той.

Той коментира и поредния случаи на върнати български туристи на влизане в Мексико. Според проф. Драганов не може да се говори за предразсъдъци на мексиканските власти към източноевропейците. Той обяснява случаите на върнати туристи със строгата политика, която преваждат мексиканските власти заради огромния бежански натиск в страната. Драганов напомни, че граничните офицери имат право да не допуснат всеки, който не може категорично да докаже, че влиза в Мексико с цел туризъм.

„Изключено е да има политическо решение да не се приемат източноевропейци в Мексико. Представете си граничен офицер в Мексико да има настроения спрямо Източна Европа, това е абсурд. Трябва да излезем от това мислене. Разбирате ли, че там става въпрос за една манифестация като тази на военния парад, който онзи ден гледахме у нас – една огромна манифестация, само че от бежанци, е на границата с Мексико. И това не са бежанци от Източна Европа. Те са отвсякъде и причините им са най-различни.

Решението за влизане в която и да е страна, е решение на офицера на място. Това че имате документите, не означава, че ще ви пуснат. Офицерът трябва да се убеди, че влизащият в Мексико няма да остане за постоянно там. И няма значение, че идва от ЕС или откъдето и да е. И когато пътува цяло семейство и при въпросите офицерите не достигат до извода, че това са хора, които действително идват за туризъм – ще бъдат пет дни и ще се върнат, а имат неопределена цел, могат да ги върнат“, каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за анализ и оценки в туризма.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...