четвъртък / 7.12.2023 / 4:32

Обмислят 30% от центъра на Пловдив да е със статут на паметник на културата

Дата:

Националният институт за недвижимо културно наследство иска близо 30% от центъра на Пловдив да е със статут на „паметник на културата“ и там да бъде ограничена всякаква инвестиционна дейност, съобщава bTV.

Причината е унищожаването на тютюневите складове в града.

В района обаче има и жилищни квартали, в които повечето сгради не са паметници на културата. Техните собственици са притеснени от идеята квартали в широкия център да влязат в защитена зона.

Сред предложените места се оказват част от малцинствен квартал и множество жилищни кооперации. В случай че получат статут, при всеки ремонт, преустройство или смяна на покриви живеещите в района ще трябва да искат разрешение от Националния институт за опазване на културата.

Кметът на район „Централен“ в града смята, че администрацията няма капацитет да обслужва толкова мащабен урбанизиран защитен район

Според него ясно трябва да се разграничат видовете сгради – тези, които действително имат характер на паметник на културата, и тези, които не притежават такива характеристики.

Той е категоричен, че идеята не трябва да се приема, тъй като НИНКН предлагат да наложат пълен мораториум на всички строителни дейности.

До момента предложението не е прието от експертния съвет към Министерството на културата, но все още се обсъждат варианти.

От Института за културно наследство пък твърдят, че са останали неразбрани, тъй като целта им била да дадат инструмент, с който пловдивчани да опазят наследствотото на града, за да не се повтори историята с тютюневите складове.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Нови разкрития за Чавдар, убил двама души в Лозен

Той е арогантен. Не мисля, че това, което го...

Големият победител: „Всичко навсякъде наведнъж” спечели „Оскар” за най-добър филм

Фентъзи кунг-фу комедията "Всичко навсякъде наведнъж" спечели награда "Оскар"...

Имен ден: Днес черпят всички с “железни” имена!

На 4 февруари Българската православната църква почита паметта на...

Имен ден: Черпят 14 красиви имена и всички лозари

Днес Православната църква почита Свети мъченик Трифон. Празникът е...