Нови хвалби на Кирил Петков как зад гърба на Нинова са пращани оръжия за Киев, скандалът е огромен!

Date:

Според бившия министър на България, лидер на проевропейската партия “Продължаваме промените” Кирил Петков доставките на българско оръжие за Украйна са ставали чрез държави посредници. Така беше възможно да се преодолее съпротивата на проруските сили в коалицията и парламента, пише УНИАН.

Това каза бившият министър-председател на България Кирил Петков в интервю за “Гласът на Америка”. Водената от Петков коалиция включва четири партии, по-специално социалисти, тесни връзки с Руската федерация. Според политика представителите на тази партия казаха, че „нито един куршум не трябва да удря Украйна, в противен случай те ще напуснат коалицията и правителството ще престане да съществува“.

“Благодарен съм, че други страни от НАТО и ЕС решиха, че имаме тези боеприпаси. Купиха ги от България и ги дадоха безплатно на украинската армия. Това беше най-добрата комбинация.

От една страна, ние можехме да дадем голям принос за подпомагане на украинската армия. От друга страна, украинският народ не плащаше много или изобщо не плащаше. И трето, нямаше пряк износ от България за Украйна, което задоволяваше изискванията на нашия коалиционен партньор”, обясни Петков.

Той припомни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова, която оглавяваше Министерството на икономиката на страната, каза директно, че няма да подпише документ, според който Украйна ще бъде краен получател на оръжие.

“Изведнъж при нея започнаха да идват документи от правителството на САЩ, британското правителство, полски фирми, румънски фирми. Ние напълно изпълнихме тези критерии. Сигурен съм, че тя не е излъгала своите поддръжници и дори ако Украйна беше посочена в един документ, щяхме да загубим нейната подкрепа“, каза Петков.

В същото време експремиерът отказа да уточни за какви оръжия става дума, както и как точно са доставени в Украйна. “И да, България правеше пари. Две хиляди българи тогава работеха на 100%. Средствата отиваха в местните бюджети и това беше голям принос за икономиката”, обобщи политикът.

Войната в Украйна:

Помощ за България Политическото ръководство на България в момента е разделено по отношение на руската инвазия в Украйна. Президентът Румен Радев, който преди това нарече Крим „руски“ през април 2022 г., категорично се противопостави на доставката на българско оръжие за Украйна под претекст за опасност България да бъде въвлечена във войната.

Едва през декември българският парламент успя да одобри директни доставки на оръжие за Украйна, за което президентът Радев нарече депутатите войнолюбци. По-рано медиите писаха, че България тайно е доставяла на Украйна гориво и компоненти за съветско оръжие. Тези пратки са били пазени в тайна, за да не бъдат осуетени от проруски политици в българското правителство, уточнява УНИАН.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...