събота / 10.06.2023 / 3:34

Не бавете покупката на тези стоки, скачат до небето 

Дата:

Нова година – ново поскъпване на електрониката и електроуредите. Анализатори на пазара още в края на миналата година предупредиха, че ще има разлика в цената при черната и бяла техника, след като световни производители обявиха увеличение на чиповете.

Потребителите вече усещат ръста в цените на някои стоки като телевизори, смартфони и таблети. В началото на новата година желаещи да подновят старите си уреди не липсват. След като влязат в магазините обаче започват да пресмятат колко по-дълбоко трябва да бръкнат в джоба си, съобщава Нова телевизия. 

Жители на Стара Загора, които досега са се отоплявали на газ, от месеци търсят алтернатива. Но и тя едва ли ще им излезе много по-евтино, след като цените на уредите са тръгнали нагоре. Решението за покупка не може да се отлага твърде дълго, казват анализатори на пазара. Прогнозите са, че цените на уредите, за които чиповете са определящ компонент, ще продължат да вървят нагоре.

Само през последните две години средното увеличение е между 25 и 30%. И заради пандемията, и заради поскъпването на основните части, влизащи в производството.

„Когато става въпрос за компютри, таблети, телефони – поскъпването на чиповете се отразява с най-голям процент върху цената на продукта”, казва Марин Згурев, който е управител и собственик на магазин за уреди. Не толкова осезаема е разликата при перални машини и хладилници, защото при тях цената се определя от тази на метала и обема на уредите, обясняват от бранша.

„Едно увеличаване с 20-30% на чиповете няма да повлече увеличаване на цената на едрата бяла техника с повече от 1-2 на сто максимум. Засега тенденцията за първото полугодие, в сравнение с предходната година, в бялата техника са скочили между 5 и 7 процента на производители, като мине през транспорт, това се отразява в крайната цена – между 10 до 12 на сто в клиентската цена”, коментира още Згурев.

Скокът в цената на чиповете се отразява и на автомобилната индустрия. От бранша отчитат и затруднения в производството. „Заради липсата на полупроводници и очакванията тази година са подобни. Ще продължат затрудненията при доставчиците на чипове”, обяснява причината Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители.

А за доставките на чипове влияние оказва и поредната COVID вълна в Китай. Затова от бранша не изключват още забавяния. „При електрическите автомобили батериите са един от най-важните компоненти, а голяма част от батериите идват от Китай, така че очакванията са не прекалено розови”, допълва Костадинов.

Затова експертите съветват потребителите да не отлагат технологичните си покупки докато цените им не са тръгнали още нагоре на фона на галопиращата инфлация.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...