петък / 9.06.2023 / 4:12

Най-младият милиардер е на 18 години

Дата:

Клементе дел Векио наследи краля на очилата

Състоянието му възлиза на 3,5 млрд. долара

Дели богатството на баща с още петима братя и сестри

Той е на 18 години, казва се Клементе и е най-малкият от децата на споминалия се неотдавна велик италиански предприемач Леонардо дел Векио. А според библията на богаташите „Форбс“ момчето сега е най-младият милиардер на планетата, като се има предвид, че средната възраст на световните свръхбогаташи се движи около 65-те години.

Като синът на основателя на „Luxottica“ – гигантът за производство на очила и лещи, чиято основна фабрика се намира в малкото градче Агордо североизточно от Венеция, не е само едно любопитно изключение. Просто защото в момента Клементе дел Векио е може би най-търсеният и желан момък от „златните потомци“ на земното кълбо.

Младежът току-що е навършил 18 години, когато баща му умира през юни миналата година на 87-годишна възраст. Капиталът, който Клементе притежава сега, възлиза на около 3,5 млрд. долара. Той обаче не е единственото дете на един от най-уважаваните предприемачи в следвоенна Италия, започнал от нулата и изградил първия си цех върху подарена му от кметството в Агордо земя, за да създаде поминък на местните хора. Но това, че Клементе не е единственото дете на Леонардо дел Векио не означава, че сега ще трябва да дели тези 3,5 милиарда с други братя и сестри. Числото просто дава представа за  оставеното от родения в Милано гениален индустриалец наследство, завещано на неговите потомци и изчислено миналата година от „Форбс“ на 27,3 милиарда долара.

А семейството на стария дел Векио е меко казано доста „сложно“ – Клементе има петима братя и сестри. С 23-годишния Лука, който също наследява 3,5 милиарда долара, той „дели“ както баща си, така и майка си Сабина Гроси. Тя е бивш мениджър на „Luxottica“, но никога не е била съпруга на предприемача, който обаче е имал две законни половинки. Първата от тях – Лучана Нерво, му е родила три деца – Клаудио, Мариза и Паола. С втората си съпруга Николета Дзампило, с която се женят два пъти – през 1997 г. и през 2010 г. след развод през 2000 г., Леонардо дел Векио има син, който носи и неговото име – Леонардо Мария.
Иначе за Клементе се знае много малко, тъй като независимо от многоженствата на баща му,  дискретността винаги е била на почит в семейството.

След италианчето в световната класация на младите богаташи се подрежда деветнайсетгодишната дъщеря Ким Чжун Юн на споминалия се неотдавна създател и управител на световноизвестната южнокорейска компания за компютърни игри „Nexon“ – Ким Чжун Чжу.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Определен брой крачки на седмица пазят сърцето, ето колко

Изследвания сочат, че изминаването на 8000 или повече крачки...

Искате да емигрирате? Това са страните, в които е най-лесно да започнеш нов живот

Да пътуваш в чужбина като турист е едно, но...

Шокираща промяна: Собствениците на нови автомобили няма да ги притежават, но ще ги плащат, по настояване на зелените в Европа

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес...

Григор Димитров потвърди, че има връзка с красавицата Мадалина

Часове след достойната загуба на Григор Димитров от Новак...