неделя 2 април 2023 | 11:16

Млад мъж проплака: Посегнах към бързите кредити, може би от глупост и ето какво ми се случи!

Дата:

Българската народна банка отчита ръст на необслужените бързи кредити. В края на септември тази година те са с 23% повече спрямо 2021 година. Сумата на необслужените за периода е над 346 милиона лева.

В годината с рекордна инфлация не банковите кредитни институции са отпуснали 807 милиона лева повече заеми, отколкото през 2021 година.


Над 2/3 от бързите кредити са изтеглени от домакинствата, а близо 96% са с цел „потребление“. Най-често задълженията са със срок на погасяване 5 години.

От съображение за сигурност самоличността на млад мъж, един от многото, които влизат в спиралата на бързите кредити няма да оповестим, но ще разкажем за поредните агресивни атаки към задлъжнелите лица.

„Посегнах към бързите кредити, може би от глупост. Стигна се дотам, че не можех да обслужвам вноските. Взимах един кредит, за да върна друг и така се завъртях с над 10 бързи кредита“, споделя той пред bTV.

Последно тегли 1500 лева. Остава без работа и забавя още първата вноска. Започват обаждания, посещения, познатият психически тормоз от кредиторите.

„Непознати лица дойдоха в жилищния вход на етажа, разлепиха цялата входна врата, но на съседа по погрешка. И квадратен сантиметър да няма на нея, написаха моето име и думата „забава“.

Мъжът е потърсил съдействие и в полицията, но все още не е ясно дали те имат законово основание да предприемат нещо.

Специалисти съветват, ако все пак се наложи да прибегнем до бърз кредит, нека бъде максимално малка сума.

„Ако изтеглим 300-400 лева ние ги връщаме още на първата заплата или максимум на втората. Бързите кредити, освен че се теглят бързо, трябва и да се върнат бързо“, съветва кредитният консултант Тихомир Тошев.

В кредитната спирала влизат предимно млади хора, отчитат експерти.

„Първото нещо е да се свържем с кредитора си и да разберем какви са възможностите да отсрочим заема си, за да договорим по-ниска вноска, която в момента ни е поносима“, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията за управление на вземанията.

Експертите съветват да се внимава с харчовете по време на празници, тъй като тогава кредитните институции отчитат бум на търсенето, като някои анализатори напомнят за подвеждащите реклами и съветват да бъдете бдителни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...