четвъртък / 30.11.2023 / 12:01

Магията на „Сините камъни” в Сливенския Балкан

Дата:

Едно от забележителните кътчета на българската природа, което си струва да се посети с един приятен преход, е природен парк „Сините камъни” в Сливенския балкан. Могъщите земни сили са изваяли безброй причудливи скали в Стара планина, които хората в годините са свързали с исторически събития и легенди.

Паркът е прорязан от десетки пътеки и седалкова въжена линия, с която човек бързо може да се издигне от 400 до почти 1000 метра надморска височина. Встрани от лифта се намира един скален феномен, превърнал се в символ на Сливен.

До Халката води добре отъпкана пътека, тъй като емблематичната за района скала е популярна дестинация за разходка. През по-голямата си част пътеката е по каменист терен и се провира под шарените сенки на дърветата. Само последните метри са наистина стръмни и изискват повече усилия. След 30 минути изкачване се появява 8-метров исполин, в който зее огромна дупка с диаметър, колкото човек, съобщава Нова телевизия.

Няма как подобно причудливо образувание да не предизвика въображението на древните хора. Според едно предание тук е имало пристан на бурно море. Затова връзвали корабите за халката. Друга легенда твърди, че момиче и момче се залюбили, но нямало как да бъдат заедно. Ръка за ръка обаче те преминали през отвора и така любовта им станала възможна.

Сливенският Балкан е пословично известен с подобни интересно оформени скали. Наоколо те са десетки и за всяка има някаква загадъчна история. Парк „Сините камъни” привлича и с друго. От високата му част на юг се разкриват прелестни гледки към равнината.

Следва местността „Карандила” и телевизионната кула, чийто силует се вижда отдалеч. Мястото е достъпно както по пътеките, така и с автомобил.

Надморската височина там е 1050 метра. Достатъчно, за да различим съседните върхове – Малка Чаталка, Голяма Чаталка и Кутелка.

Докато южните склонове са сравнително голи и осеяни със скални форми, то другата страна е покрита със стара букова гора. Именно там е най-високата точка в източните масиви на Стара планина.

Към връх Българка също водят няколко леки пътеки. Една от тях тръгва от панорамния автомобилен път през гората и отнема около 15 минути. На заобленото било, на открито място встрани е изградена дървена площадка за любителите на пейзажи.

Назад в годините в района е лагерувала четата на революционера Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...