понеделник / 5.06.2023 / 19:52

Любомир Лазаров: Поисках жокер в „Стани богат“, макар да знаех отговора, за да се зарадва внукът ми, че баща му ми е помогнал

Дата:

  • Когато си стигнал до последните два въпроса, трябва да играеш феърплей, да си сам и без помощ отвън, казва големият победител
  • За да успееш в “Стани богат”, трябва да си на 68 години, защото те са опит и информация
  • Журналист е този, който никога няма да продаде истината заради хляба си и е готов да загуби хляба си заради истината
  • Никога през живота си за 42 години, когато съм постъпвал на работа, не съм питал колко ще получавам

Медийната колегия отдавна познава Любомир Лазаров, след като цялата му професионална кариера е изградена във вестниците и в БНР. Работил е в “Земеделско знаме” и “Континент”, бил е зам. главен редактор на “168 часа”, после дълги години е главен редактор на интернет страницата на “Радио България” – част от БНР.

Преди ден обаче цяла България научи за 68-годишния журналист, който със знанията и опита си стигна до последния, най-труден въпрос за 100 000 лева в умната игра “Стани богат” по Би Ти Ви. Това се случва едва за трети път в 22-годишната история на предаването у нас.

– Г-н Лазаров, превърнахте се в сензация за една нощ, след като спечелихте 50 хил. лв. в “Стани богат” – едва третият играч сте за 22 години, който със знанията си отваря въпрос за 100 хил. лева. Как стигнахте до “Стани богат”?

– Беше преди една година, когато си подадох апликацията. Имам 4-ма внуци, единият е бебе на 6 месеца. Но с останалите трима една вечер след Нова година гледаме предаването. И те: “Дядо, моля ти се, вземи да отидеш в “Стани богат”. Абе как ще ходя да се излагам? Но те настояха и аз попълних въпросника онлайн. Обадиха ми се точно след една година. Миналия февруари го подадох и този февруари поискаха да се видим в чата визуално за кратък разговор. Три дни по-късно ми звъннаха: на 1 март запис.

Това е предисторията.

– Какво се случи в предаването?

– В тая игра нещата са двупосочни, даже трипосочни. Едното е – знаеш отговора. Другото е – опитваш се да търсиш някаква логика. Третото е – играеш вабанк, налучкваш. При мен имаше въпроси от двата вида – някои отговори знаех, за други търсех логика. Първия жокер го използвах с публиката. Аз имах едно мое настроение за използването на жокерите. Обикновено към публиката състезателите се обръщат за по-лесни въпроси, първоначалните.

Любомир Лазаров
Любомир ЛазаровСнимка: Румяна Тонeва

Аз я попитах за въпроса: Кой е най-големият полуостров – Арабският, Скандинавският, Пиренейският или Индокитай. Знам, че е Арабският, но се зачудих за Индокитай. Публиката ми помогна, че наистина е Арабският.

Следващият, който за малко да ме препъне, беше смях: В организма на коя птица се съдържа киселина, в пъти по-силна от киселината, която се слага в акумулаторите на автомобилите? Предложените отговори бяха: лешояд, бял орел, синя чапла и кокошка. Не че съм бил притеснен, но все пак там е друго. Замислих се за кокошката, която кълве непрекъснато по земята, яде камъни, всичко. Тя няма стомах, има воденичка, която мели с помощта на камъните, които са вътре. Дали пък в кокошката няма такава киселина?

А смехът беше с Билалов. Много го уважавам този човек за атмосферата, която създава между себе си и играча. Предразполага да си спокоен, да не се паникьосваш. Той е изключително интелигентен мъж със страхотно чувство за хумор.

Любомир Лазаров и Михаил Билалов по време на играта
СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Любомир Лазаров и Михаил Билалов по време на играта СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Поисках 50 на 50 и кокошката изчезна заедно с орела. И той вика: “Оф, отдъхнах си, защото тия кокошки ние ги ядем”. Така реших, че е лешоядът, който яде мърша, кокали, трябва да има нещо, което ги разгражда.

– Кога ви потрябва третият жокер?

– На 13-ия въпрос: Какво държи в дясната си ръка Статуята на свободата? Факла, Декларацията за независимостта, сноп стрели и вериги. Естествено, държи факла, това го знам много добре. Но реших да звънна на сина ми с жокера “Обади се на приятел”.

Защо, попита ме Билалов, след като знаех. Но си имах съображения, които после му казах. Обадих се на сина ми и преди да му изредя отговорите, той ми каза правилния.

– Защо все пак поискахте жокера? Не ви ли се стори по-разумно да го запазите за въпрос, чийто отговор не знаете?

– По две причини. Хората, които ме познават, ще ми повярват, че е така. Първата е, че в публиката бяха малкият ми внук с жена ми, който беше невероятно щастлив, че баща му ми е помогнал. Другата е, че от 13-ия въпрос нататък – макар че никой не е стигал до тях, са въпроси, на които трябва да знаеш отговора. Там логиката едва ли ще помогне. А когато си стигнал до това ниво, трябва да играеш феърплей, да си сам. Ти решаваш. Не е честно към играта някой да ти помага, да ти търси в гугъл.

И се появи 14-ият въпрос: На коя дума завършват трите части на “Божествена комедия” на Данте – “Ад”, “Чистилище” и “Рай”? Тя е една и съща. Реших да се пошегувам и попитах Билалов да маркирам ли първо, или да обяснявам? Той така ме погледна и каза: “Маркирай”.

Думата е “звезди”, казах аз.

Половината “Ад” го знам наизуст. Чета го от дете

– Защо? Не е много детска книжка, как попаднахте на нея?

– Вкъщи имаме първото издание на български език с илюстрациите на Гюстав Доре – голям формат е, с невероятни черно-бели гравюри. То е в превод на Константин Величков от 1909 г. – първият превод на “Ад”. Издадено е през 1957 г. в България. Като малък са ме впечатлили илюстрациите, естествено. Покрай тях тръгнах да го чета, без да разбирам нищо, все пак езикът на Константин Величков е от 1909 г. Баба ми много ми помагаше, защото съм я питал за много от думите. Периодично през годините съм чел “Ад” и всеки път с възрастта разбираш различни неща. Невероятно произведение е.

“Чистилище” и “Рай” въобще не са популярни, те не са и преведени. “Ад” има един превод на Кирил Христов от края на 20-те години на миналия век, след това са го превеждали и други. Изключително трудно е, защото и трите са написани на тосканското наречие на староиталиански. Все пак това е текст от XIII в., Данте е роден през 1265 г.

Сега за 700-годишнината му преди две години Кирил Кадийски го преведе и го издадоха на български.

Казах думата “звезди”, защото последният стих в “Ад” е: “И пак видяхме светлите звезди”. “Рай” завършва с “Любов, която движи слънцето и другите звезди”. А на Билалов казах: “Чистилище” ще го оставя на тебе, ти да го кажеш”. За да има някаква забава, все пак е тип шоу.

– Как приехте последния, 15-и въпрос?

– Светна зеленото (за верен отговор), Билалов каза: “Прецедент, ще отваряме 100 хиляди” и спря играта. Според правилата екипът трябваше да подготви конфети и водещият, пък и аз да се преоблечем за новия епизод. Каза ми: “Аз отивам да пуша, ти стой тука, няма да мърдаш никъде”.

Като се върна, обяви:

“Облякъл съм си златната риза за този въпрос”

А той беше: На коя държава е знамето, което е различно от двете си страни?

Казах: Не знам. Не можех да отговоря на този въпрос и няма защо да гадая, при положение че съм стигнал 50 хил. лева, а съм заключил 2000 лв. Не съм хазартен тип, за да налучквам. Отговорите бяха Непал, Буркина Фасо, Парагвай и Либерия. Оказа се, че парагвайското знаме, което е с вертикални цветове червено, бяло, червено, има от едната страна на бялото поле герба на държавата, а от другата – държавен печат. Това е разликата.

Отказах се и това беше цялата история.

– Очаквахте ли да спечелите?

– Не, не може да очакваш, не знаеш какво ще се случи.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Полуфиналистите в Hell’s Kitchen готвят с половинките си тази вечер

Емоционална среща с най-близките хора очаква полуфиналистите в Hell’s Kitchen България...

Инфлация: И Наталия Кобилкина вдигна цените

„Скъпи мои, колкото и да не искам, ситуацията ме...

Прецедент в „Стани богат“: Билалов призна за рушвет от участник и показа пред всички… СНИМКИ

За първи път в историята на "Стани богат" водещият...