Критичният трети мандат за кабинет – какви са опциите на Радев

Date:

От Румен Радев зависи и животът на 48-ото НС, и оцеляването част от партиите в него
Три партии с шанс за правителство, “Български възход” едни гърди напред
Президентът Румен Радев държи разковничето не само за оцеляването на 48-ото Народно събрание и съставянето на редовно правителство от него, но и за бъдещето на политическите сили, влезли в него след изборите на 2 октомври, и дори за физическото оцеляване на някои от тях.
Такива са неумолимите реалности месец след вота, който надроби парламента до 7-партиен, изтласка “чагъртаните” ГЕРБ-СДС на първа позиция, катурна бившите управляващи от ПП на втора, изрита чак на пето място традиционната левица БСП, елиминира коалиционния партньор на кабинета “Петков” ИТН, но за сметка на това вкара в сградата на съединението, което прави силата, новата партия на бившия служебен премиер и прокуден от Кирил Петков военен ексминистър Стефан Янев “Български възход”.
А причината е тежката невменяемост на повечето от присъстващите в 48-ия парламент формации, очевидно развила пълна резистентност именно към реалностите, пред които ги изправи българският избирател на поредния предсрочен парламентарен вот. И вместо да запретнат ръкави и да се захванат с проблемите на гражданите и бизнеса, те, вторачени в пъпа си, продължиха да се занимават само със себе си. И пръскайки слюнки също като жените на Тарильома и Селямсъзина, да се дръвчат една на друга, да копаят червени траншеи и да осуетяват единствената мисия, с която са изпратени в законодателната власт.
Което кара повечето анализатори, включително и партийни фактори с днешна дата да твърдят, че съставянето на редовно правителство в това Народно събрание е невъзможно и всички вкупом и бодро крачат към поредните предсрочни парламентарни избори. Също толкова безсмислени и безплодни, колкото и провежданите на четири пъти от миналата година насам.
Няма достатъчно партии, които да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Което логически означава, че няма достатъчно партии да подкрепят и кабинет с втория мандат на ПП. А те са неизбежни по Конституция.
Така самите партии вкараха излизането от политическата криза изцяло в ръцете на президента Радев, като оставят на него да избере евентуалния спасител на парламентаризма у нас.
Така, избирайки партията, която да овласти с третия мандат, Радев ще разкрие и реалните си намерения. А вариантите му не са много а само три, както в приказката, в която, за разлика от Лисицата, Ежко Бежко имал само три хитрини – “трички, но добрички”. Да връчи третия мандат или на БСП, или на Демократична България, или на новата и последна в класацията в 48-я парламент “Български възход”.
Вариант 1. Ако Радев спази традицията си от последните три опита за съставяне на правителство, мандатът трябва да отиде в БСП. Практиката обаче сочи, че след всеки такъв опит на столетницата, резултатите й стават все по-лоши. Защото едно е БСП да се включи в някакви преговори за сковаване на кабинет, друго е тя да ги води. Няма кой да увисне на тази кукичка, въпреки заклинанията и на ПП, и на ДБ, че социалистите са били добри партньори в управлението.
Пък дори и тези две партии да увиснат, подкрепата от другите за правителство с техния мандат е твърде съмнителна. ГЕРБ-СДС със сигурност няма да й я дадат. ДПС едва ли ще загърби евроатлантическата си позиция за Украйна например. Това ще даде основания на “Български възход” най-малкото да се въздържи.
Така че, ако Радев връчи третия мандат на БСП, единственият му мотив би бил окончателно да я занули и да затегне примката на лидерката й Корнелия Нинова, с която са люто смразени и чието въже отдавна вече е окачил. Резултатът от това е – правителство няма да има, но и Нинова едва ли ще я има след поредните предсрочни парламентарни избори.
Само че това едва ли ще запише червена точка на Радев.
Вариант 2. Ако Радев даде заветния мандат на ДБ, шансовете да се скове кабинет нарастват. От една страна, така той би препотвърдил старите си топли отношения с т. нар. “градска десница”, датиращи още от бунтовете и стихиите през размирната 2020-а и атаките срещу главния прокурор Иван Гешев. От друга страна, вратата за успешен финал на преговорите се отваря много по-широко, заради общите позиции по евроатлантическата ориентация и на ДБ, и на ГЕРБ-СДС, и на ДПС, и дори на “Български възход”.
Такъв кабинет би получил подкрепа, особено ако е на експертна основа. И след клетвените декларации и на победителите на последния парламентарен вот, и на преминалите в опозиция ПП, че те ще подкрепят конкретни политики. Както и след внезапната отстъпчивост на ГЕРБ-СДС да оставят в ръцете на ДБ т.нар. съдебна реформа.
Изборът на Радев за третия мандат в полза на ДБ би означавал, че, въпреки всевъзможните тълкувания, държавният глава не иска да удължава управлението на поредното си служебно правителство най-малкото, защото не иска да управлява в условията на множество кризи през зимата. А това би изглеждало не само като реверанс към открито подкрепящата го доскоро коалиция ДБ, но и като искрен опит да изведе страната от патовата политическа ситуация.
Така Радев може да си запише червена точка.
Вариант 3. Радев да избере най-малката и заявяваща най-голяма корпоративност партия на Стефан Янев “Български възход” за трети мандатоносител. Тя не чертае никакви червени линии готова е на разговори с всеки и всички. Но има и още един тънък момент – в конфигурацията на сблъсъка “проатлантици – антипутинисти” е заинтересована по-скоро да бъде зачислена в първата категория, отколкото да си лепне етикета “антиевропейска партия”.
В този случай обаче Радев би поел най-сериозния риск в личен план и по посока на отдавнашните подозрения към него, че има или готви собствен политически проект.
И дали, ако тази партия успее да реализира третия мандат, негативите от предстоящите кошмарни зимни месеци няма да се стоварят именно върху гърба на заподозрения в съпричастност към нея президент.
В крайна сметка Румен Радев може да се окаже в още по-сложна ситуация за връчването на третия мандат, отколкото партиите в парламента при опита им да съставят правителство. Защото самите те оставят решаването на политическата криза в неговите ръце.
Залогът е твърде голям за него, за да загърби последствията от подхода си към третия мандат. И да не претегли визионерски тежестта на трите възможности пред него.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...