петък / 22.09.2023 / 14:24

Край на войната: Украйна се отказва от свои територии и влиза в НАТО

Дата:

Ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – Стиан Йенсен, заяви, че един от възможните варианти за прекратяване на войната, започната от Русия срещу Украйна, може да бъде Украйна да отстъпи част от своите територии в замяна на членство в НАТО. Думите му са цитирани от норвежкия таблоид VG, предаде Meduza.

„Мисля, че едно от решенията може да бъде Украйна да се откаже от територии и в замяна да получи членство в НАТО“, каза той, говорейки в норвежкия град Арендал. Той подчерта, че Украйна трябва сама да реши кога и при какви условия иска да преговаря с Руската федерация (това е общата позиция на НАТО).

„Има значително движение по въпроса за бъдещото членство на Украйна в НАТО. Всички са заинтересовани войната да не се повтори“, каза Йенсен. „Русия изпитва огромни военни трудности и изглежда нереалистично да могат да завземат нови територии. Сега става дума повече за това какво точно ще може да си върне Украйна “, казва Йенсен.

На въпрос дали НАТО смята, че Украйна трябва да отстъпи територии, за да постигне мир с Русия и да стане член на Алианса, Йенсен отговори, че обсъждането на възможен статут след войната вече е в ход и че други страни повдигат въпроси относно отстъпването на територии на Русия. „Не казвам, че трябва да бъде по този начин. Но това може да е възможно решение“, каза Йенсен.

Украйна многократно е заявявала, че няма да подари и сантиметър от своята територия на руските окупатори. Киев започна контраофанзива, за да освободи всички окупирани земи в източната и южната част на страната – включително полуостров Крим.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...