четвъртък / 30.11.2023 / 13:07

Климатолог на НАСА: Това ще бъде най-студеното лято до края на живота ни

Дата:

Климатологът от НАСА Питър Калмус направи прогнозата, че заради изменението на климата това ще бъде най-студеното лято до края на живота на хората. Възможно е температурният рекорд на Стария континент от 48,8° да бъде подобрен. 

„Повечето хора все още не знаят в каква опасност се намират“, написа той в Тиутър. Той също така каза, че ако светът и обществото „влязат в климатичен авариен режим“, ще бъде възможно планетата да започне да се охлажда до края на века.

От началото на юли тази година рекордите за най-висока средна температура в света бяха счупени три пъти за една седмица.

Според климатичната агенция към Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на Съединените американски щати повишеното количество въглероден диоксид в атмосферата причинява „глобално повишаване на температурата“.

„Характерното за тези горещи дни е преминаването на атмосферни смущения във вечерните часове от запад на изток. Тази нощ бяхме свидетели, специално в Западна България, на такова атмосферното смущение“, коментира синоптикът Петър Янков пред Bulgaria On Air. 

От петък се очаква да започне затопляне с нови повишения на температурите, а в неделя ще има малко разхлаждане. Следващата седмица Балканите ще бъдат едно от най-топлите места в Европа. У нас във вторник и сряда се очакват температури около 42-43 градуса, а по морето 29-31 градуса. 

„Единственото спасение е водата. Температурата на морската вода е от 24-26 градуса, с преминаването на тези смущения малко се понижава, но следващата седмица по южните плажове ще бъде до 27 градуса“, каза още Янков.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Спрете да наливате бирата по грешния начин

Една студена бира - за мнозина от нас това...

Вижте на кои дати през септември ни удрят мощни магнитни бури

Септември 2023 г. се очаква да е период на...

Eто я колата, с която BMW ще промени автомобилния свят

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Това е Изцяло...

Не изхвърляйте горчивата краставица, ето защо

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват,...