Кирил Петков ни забърка в нов международен скандал за много пари

Date:

„По повод днешните публикации и изказването на Кирил Петков към момента такъв разговор е имало, изключително неформален. След това аз проведох разговор с гръцкия министър, като той ме увери, че не е поемал никакъв ангажимент за съвместно предоговаряне или коопериране по отношение за Плана за възстановяване и устойчивост“.

Това заяви пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов.

Днес в Народното събрание Петков обяви, че е говорил с министъра на енергетиката на Гърция. По думите му съседката ни е съгласна заедно да искаме нови разговори с ЕК за въглищните централи.

„В нашия разговор ние обсъдихме, че най-добре би било, ако искаме въобще да има шанс за дерогация за отлагане на въглеродните емисии, да работим заедно с Гърция и Румъния“, добави Петков.

Оказва се, че подобно нещо не се е случвало, а гръцкият министър е вдигнал телефона на Петков от любезност, но никога не е давал подобни обещания, най-малко е поемал каквито и да било ангажименти.

„В допълнение на това той е силно разстроен, че се спекулира по такъв начин и телефонното обаждане е прието единствено от любезност, с ясното съзнание, че Кирил Петков не представлява България и гръцкия министър по никакъв начин не се е ангажирал по какъвто и да е начин“, сподели още Христов по повод гръцкия си колега.

„С Гърция работим отлично, имаме редица съвместни проекти, като подобно безотговорно отношение на български политици напряга положение и по никакъв начин не помага за сътрудничеството между двете държави.

Официалната изпълнителна власт е тази, която води преговори с други държави и само ние сме оторизирани да изпълняваме такива международни ангажименти.

Крайно нередно е за политически цели, предизборни кампании да се използват чуждестранните политици и да се напрягат отношенията между двете държави. Гръцкият министър-председател е информиран за инцидента и очакваме официална реакция“, каза още Христов.

Енергийният министър определи поведението на Петков и случилото се за сериозен инцидент, като призова политиците да се държат отговорно и да не злоупотребяват със своите контакти.

„На мен не ми се наложи да се обеснявам, защото съм в контакт с гръцкия ми колега, почти ежедневно обсъждаме редица проекти. В момента той съжалява, че е отговорил на Кирил Петков, защото му е създало редица проблеми“, допълни Христов.

Той уточни, че работят да се намери решение, което да не включва затваряне на енергийни мощности, което застрашава националната и енергийната сигурност на страната. България иска да е в унисон с всички европейски директиви, но няма нужда да бъдем пилотна страна или някаква експериментална такава.

„Кирил Петков не може да бъде решение на този казус, защото той е причинен от него. Цялата тази бъркотия е заради него, без никаква обосновка е вписано в Плана за възстановяване и няма как да предложат решение.

Сега да прехвърляме проблема на съседни държави е безотговорно. Въпроса е много сложен, приет е твърд ангажимент, който е минал през Европейската комисия и ни поставя в една почти невъзможна задача, като в момента мобилизираме сериозни ресурси, за да го решим.

Колкото по-малко помощ получаваме от него или негови съмишленици имаме, толкова по-бързо ще се справим с проблема създаден от тях“, допълни Христов по адрес на Кирил Петков.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...