петък / 22.09.2023 / 13:29

Кауфланд и Лидл с много важна информация за клиентите си!

Дата:

Щастливи сме, че пилотните ни проекти срещнаха значително огромна и топла реакция и признателност от страна на хората. От това заключаваме, че хората в България желаят да участват в модела за депозитна система, стига той да е удобен и справедлив.

Това каза Любомир Хърсев, управител администрация на „Лидл България“ на форум „Устойчива кръгова икономика – добри практики“, организиран от Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА) и Федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъци, води и суровини.

В края на март двете вериги хипермаркети „Кауфланд“ и „Лидл“ от германската група „Шварц“ стартираха пилотен проект за събиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове с цел да бъдат рециклирани.

 За всяка върната опаковка клиентите поучават ваучер от 5 стотинки. За целта двата ритейла поставиха автомати в общо 15 магазина в цялата страна.

Финансовият директор на „Кауфланд България“ Иван Георгиев отбеляза обаче, че проектът е събрал и известни негативи, като например недоволството на клиентите от много по-ниската стойност на ваучера спрямо другите европейски страни с въведена депозитна система.

Друго, за което негодуват хората, по думите му е свързано с ограничения обхват – клиентите биха желали във всички търговски обекти на веригата в страната да бъдат разположени автомати за събиране на използвани опаковки.

Хърсев допълни, че към момента общият брой на събраните опаковки е над 1 800 000.

„Проектът тръгна с високи стойности още през първия месец – 600 000 бутилки и метални кенове, а с разширяване на информираността на клиентите ни, са събрани 1 200 000 опаковки.

Нашите резултати са в пъти по-добри от предишните проекти, които сме имали. Макар и пилотен пилот, в един наш автомат попадат над 5000 единици. Това е ясен сигнал за една успешна депозитна система“, каза той.

Според него, когато се говори за депозитна система, тя трябва да обхване всички райони на страната и да се обмисли вариантът за местата, където не е целесъобразно да се поставят станции за автоматично събиране на бутилките и кеновете, да се въведе ръчно събиране. В допълнение той посочи, че има немалко примери с държави, в които системата работи от години.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...