неделя 2 април 2023 | 11:01

Карадайъ в спор с Цънцарова, предложи ѝ да я обучава за…

Дата:

Драма не гледам аз. За вас е драматично. Каква е драмата? Виждаме народни представители са в истерия. Тук основният въпрос е защо са в истерия? Нашият отговор беше от трибуната на НС с посочване на факти за разминаванията на физическите носители и електронния факт. Оттам нататък отговорите оставям на вас и истерията е разбираема.

Това заяви в ефира на bTV председателят на ДПС, коментирайки скандалите около Изборния кодекс в парламента пред журналистката Мария Цънцарова.“Няма доверие към този изборен резултат, по този начин на провеждане на гласуването. Още един аргумент, ако може, Има хора, притеснени, дали ще се справят с този вариант на машинното гласуване, и не отидоха да гласуват. Чухме от истериците понятия като „морал“, „няма да ви позволим“ и „ще налагат на някого“. Въпросът е какво? Сега ще ви обясня. Съгласно Конституцията на България всеки български гражданин има право на глас. В Изборния кодекс пише, че гласуването е задължително, а технологията, с която ограничават българския гражданин да не може да гласува, за тях е морал“, каза още Карадайъ, говорейки за нежеланието на някои партии да се върне хартиената бюлетина.

„Ние говорим за Изборен кодекс. Разбирам, че има едни народни представители, които са участвали в избори за Народно събрание, но детската им мечта е да бъдат следователи. Ние не сме следователи, а народни представители, ние трябва да се ръководим от интересите на народа, а не да ограничаваме народа“, каза председателят на ДПС, отговаряйки на въпрос защо Движението не е оспорило резултатите, след като се съмнява в тях.

Карадайъ обясни и защо ДПС е призовавало да се гласува с машини в близкото минало, макар и да подлага на съмнение резултата на вота.

„Призоваваме да гласувате с машините, защото хората са казали, че няма да се справят. Затова сме призовавали. Винаги сме твърдели, че ако има проблем в гласуването – недействителни гласове, сгрешени протоколи… Ако тръгваме да решаваме един проблем, това не означава, че трябва да създаваме друг, при това конституционен.

Затова ние казваме и от 2014 година призоваваме. Да не създаваме на хората проблеми. Да се гласува с бюлетините, както до сега, но машината скенер да приеме гласа, когато той е действителен, и машината ще разпечата протокол. Ще преброим и бюлетините“, обясни той.

„Хартиената бюлетина е в полза гарантирането на правата на българските граждани, както е разписано в Конституцията. От друга страна гласуването е задължително, но. е как е задължително, като ограничаваме това право“, добави председателят на ДПС.

Карадайъ категорично отрече внушенията и инсинуациите, които журналистката Мария Цънцарова се опита да наложи с твърдения за машинации с мобилните урни за гласуване.

„Подвижни избирателни секции се образуват за трудно подвижни хора. Изборните секции се образуват със заповед на кмета. Нещото, на което вие в момента не сте обърнали внимание – никъде в Изборния кодекс не е записано, че демократичната полиция може да се превърне в политическа милиция , да вземе избирателните списъци и да обикаля от къща на къща българските избиратели и като резултат от това нещо всяко едно обжалване в съда срещу милицията е спечелено“, каза той.

„С вас трябва да направим една проверка в НОИ, колко са българските граждани в неравностойно положение, защото мисля, че са около 600 000. Обяснението е много просо и елементарно. Има една класическа партия, нарича се ДПС, в рамките на закона и правилата се опитва да изпълни закона. Ние сме успели да организираме хората в неравностойно положение, да им разясним законодателството и да го улесним. Не знам какъв е упрека“, каза още той.

Карадайъ поздрави местната власт в Стамболово и структурния апарат, където 50% от избирателите са гласували с мобилни урни и това бе използвано от Цънцарова да се внуши на зрителя, че има някаква машинация.

„Къде е закононарушението и къде е упрека. Благодаря на всички български граждани, които са подкрепили ДПС, които се опитваме да бъдем гарант и защитници на демокрацията, Конституцията и законите на страната.

Не можах да ви разбера въпроса. Ако имате някакви обвинения или някакви информации, или някакви факти, Задавайте въпросите към мен, към ДПС, към народните представители или политиците, ако имате. Иначе за вашите внушения , някъде другаде внушенията.

Изборните резултати са публични. Не виждам никакъв проблем половината от гласовете в една община да са пуснати в мобилни урни.

Очакванията ми са масово в България да гласувате за ДПС. Това е правилният вот, правилният глас. Виждам смущаващо не, че хората гласуват за ДПС. Виждам нещо смущаващо там , където не са гласували за ДПС. И вие сте права. Ние като, като ДПС, трябва да обърнем внимание на партийната си работа, защото явно сне сме стигнали до тези избиратели, за да може тези избиратели да видят правилната политика на ДПС и да гласуват за ДПС“, каза още Карадай.

„Направихме обучение с младежката ни организация и видяхме, че народната милиция, политическата милиция по време на избори привикваше нашата младежка организация и ръководителите на младежката ни организация подписваха протоколи, че няма да обикалят и да обучават хората как да гласуват машинно. Не правете внушения“, разкри Карадайъ

На провокативния въпрос, дали е виждал грешки в протоколите с хартиените бюлетини, Карадайъ каза:

„В протоколите сме виждали много грешки и поправки. От 2014 година ДПС предлага да елиминираме субективния елемент при броенето на бюлетините, ако може да минимизираме и недействителните гласове. Оттогава предлагаме ползването на скенери, както се ползват във Великобритания и САЩ, за да няма дейсвителни гласове и сгрешени протоколи. За да има доверие в изборния резултат, за да има прозрачни и честни избори, предлагаме ползването на машини, но не тези машини, които им видяхме ефекта, видяхме им резултата“.

Председателят на ДПС заяви, че ще коментира промените в Изборния кодекс, които бъдат гласувани в пленарна зала, а не това, което е минало на комисия. „Вие явно гледате на боб. Моята практика показва, че закона ще го коментираме, когато излезе от второ четене“, каза той.

Попитан, дали не крие рискове връщането на хартиената бюлетина за вота, Карадайъ каза:

„Четири пъти казахме да не предполагаме. Ако баба ви беше мъжка, сега щеше ли да водим този разговор. Четири пъти ви повтарям, Предполложения няма да правя. Дайте да видим фактите, тогава ще коментирам. Дайте да видим фактите.

В първоначлня вариант на БСП машините, на които днес виждаме машинациите, ще останат. Тези машини с тази технология на машинациите остават. Като приключи приемането на закона ще видим какво е прието.

Защото има различни предложения – на ГЕРБ, БСП, ДПС ДБ. Ако технологиите ви представляват интерес, да се съберем на един семинар. Ще заделм време, колкото е необходимо. Можем да говорим по всякакъв въпрос, с всякакви предположения на тема избори. Сега в момента, ако говорим за промените в ИК, нека да стъпваме на фактите“.

Председателят на ДПС каза, дали Движението ще се съгласи на предложението на ДБ да има правителство, ако ДПС се откажат гледането на промените в изборния кодекс.

„Да ви направя ли превод на въпроса. Констатираме машинации с машинното гласуване и нарушаване на Конституцията на България, ще оставим на една страна, за да можем да угодим на прищевките на Промяната от лошо къ по-лошо и ДБ, които нямат нищо общо с демокрацията, тоест формата на десния болшивизъм да го наложим въпреки конституцията на България, за да има някакво правителство. Аз това нещо не го споделям.

Проблемът е много голям. Десният болшевизъм за нарушаване на Конституцията, един вид се опитвате да ги представяте за нещо, правилно, а онова, което е в защита на Конституцията, да е нещо лошо“, каза той.

Карадайъ коментира и скандала с театъра.

„Какъв е скандала в театъра. Аз нямам право да работя в театъра, след като изляза от политиката. Какво трябва да направя? Да ходя на Марс? Какъв ви е упрека? Има закони, има правила. Някой е решил да протестира, защото някои от ДПС, тоест депесара няма правото на работа.

Какво да прави депесарът, На Марс ли да го изцелим? Какво да правим 350 000 души, които гласуват за ДПС? До колкото знам госпожа Кръствеа не е в нарушение на закона. Но когато някой стане министър в нарушение на Конституцията, аз не ги видях тези хора от театъра да протестират. Нито вас“, каза той.

„Призовавам вашата медия, ако има към който и да е депесар нещо лошо , да го докаже с факти, но не да внушава, че да си депесар е нещо лошо. Най-0доброто нешо в българия през последните 30 години е ДПС, създадено от Ахмед Доган.

Няма по-голям или по-малък човек. Когато има правила, те трябва да се спазват. Алейсандър Морфоф като творец е творец, да е жив и здрав, но аз не съм съгласен с политическата реакция. Да бъдете изгонена от някъде, само защото сте десепар, Да си депесар ре гордост, а не проблем“, каза още председателят на ДПС.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...