петък / 22.09.2023 / 14:58

Какво плаши руснаците най-много

Дата:

Това, от което руснаците се страхуват най-много, са атаките с дронове срещу Москва и други региони, както и опитът за метеж на Пригожин.

Диверсиите и опитът за метеж на Евгений Пригожин са основните източници за тревоги на руснаците в момента, сочи проучване на комуникационната компания КРОСС.

Между април и юни най-голям страх у руснаците е предизвиквала диверсионната дейност, която и сега е начело на списъка. Същевременно нейният индекс на тревожност, прилаган от компанията, е нараснал двойно. Тези нива се мерят на основата на анализа на новини в медиите, както и на постовете и коментарите в социалните мрежи. Ключовите събития, довели до „диверсионната тревожност“, са атаките с дронове срещу Москва и други региони.

Метежът на Пригожин – източник на конспиративни теории

На второ място по индекс на тревожност е неуспешният метеж на групата „Вагнер“. Както отбелязват авторите на проучването, мирното решение на кризата е породила редица конспиративни версии в социалните мрежи, които допринасят за по-нататъшното увеличение на тревожността. На трето място като източник на страхове за гражданите на Русия са стихийните бедствия. А на четвърто и пето – опасенията, свързани с украинското контранастъпление и ръста на ядрената заплаха.

По думите на директора на Центъра за изучаване на общественото мнение ВЦИОМ Валерий Фьодоров, основна причина за тревожността на руснаците през последната година и половина неизменно остава войната. „Що се отнася до метежа, той може да бъде поставен на второ място. Той имаше силен, но краткосрочен ефект – всичко стана много бързо, за един ден. Мнозина просто не успяха да се включат“, казва Фьодоров пред вестник „Коммерсант“.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...