Какво не знаем за проф. Габровски

Date:

Професор Николай Габровски, кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер, е един от най-прочутите неврохирурзи у нас. Потомствен лекар, трето поколение. Баща му Стефан Габровски минава за доайенът на неврохирургията в България и също дава живота си на “Пирогов”.

Николай Габровски е заместник-директор на най-голямата болница за спешна помощ у нас по медицинската част. Той подава оставка по време на първия служебен кабинет, несъгласен с министерството на здравеопазването, което сменя ръководството на “Пирогов”. Професорът скача открито в защита на професор Балтов, като нарича уволнението му чисто политическо.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ “Царица Йоанна”.

В Клиниката по неврохирургия на болница “Пирогов” е от 1997 година. През 2005 година д-р Габровски защитава дисертация на тема “Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика”. От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 е “Доцент” по неврохирургия. През 2010 е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Пирогов”.

От началото на 2011 година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През януари 2012 проф. Н. Габровски е поканен за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка.

През 2014 година е избран за “Професор” по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на университетска болница “Пирогов”.

Проф. Николай Габровски е избран за член на Управителния съвет на Български лекарски съюз през 2015 година, а от юни 2018 до септември 2021 е заместник-председател на съсловната организация.

От 03.2017 до 07.2021 година е заместник-директор по лечебната дейност на университетска болница „Н.И. Пирогов”.

През 2018 година, проф. Николай Габровские е избран за председател на Българското дружество по неврохирургия, а през 2022 е преизбран за втори мандат на тази позиция.

През ноември 2021, проф. Николай Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

През октомври 2022, Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (European Association of Neurosurgical societies – EANS, създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията (Emerging tehcnologies and innovations in neurosurgery – ETIN и за неин пръв председател е избиран проф. Николай Габровски.

Интересното е, че като млад той не иска да е лекар. “Като ученик много уверено казваше: Баща ми, няма да ставам лекар, нали виждам какво е – нямаш спокоен ден, нямаш нормална нощ, не знаеш празници, ходене на почивка, само голяма отговорност и накрая на месеца си броиш стотинките”, разказва бащата Стефан Габровски, “.

Но в последните класове на гимназията – така беше и при мен, и аз имах други планове за живота си, нещата се обърнаха и твърдо се насочи към медицината с желание да специализира точно неврохирургия.

Докато следваше, едновременно работеше като санитар и аз му предложих да му помагаме, ако няма пари, но да ходи по кръжоци, на нощни дежурства, за да навлиза в специалността. Не, баща ми – казва той, – аз искам да извървя целия път, от първото стъпало, докъдето стигна нагоре. Искам, като не съм доволен от работата на някого, да мога да му кажа какво да направи и ако трябва, да му покажа как. След това беше и сестра в реанимация, после лекар в интензивно отделение. Едно по едно мина през всички стъпала, специализира при един от най-добрите съвременни неврохирурзи – проф. Брочи в Брюксел”.

Кандидатът за премиер има син и дъщеря, които обаче се развиват в сфери далеч от медицината. Съпругата му също не е медик. 

Професор Габровски беше един от най-ревностните поддръжници на мерките срещу КОВИД-19, тъй като по едно време “Пирогов” буквално се задъхваше под наплива на болни, пише “Марица”. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...