неделя 2 април 2023 | 12:10

Какво не знаем за електронните цигари?

Дата:

Рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето, са добре известни, но изследователите все още работят, за да разберат как употребата на електронни цигари влияе върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.

Две проучвания доказват, че традиционните и електронните цигари вредят на кръвоносните съдове и могат да причинят увреждане на съдовото здраве, пише в своя статия сайтът medicalnewstoday.com.

Пълният обхват на здравните проблеми, свързани с използването на електронни цигари, не е напълно изяснен.

Две скорошни проучвания, публикувани в „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology“ (ATVB), установили, че изпаряването, което се получава при електронните цигари, и пушенето могат да причинят увреждане на клетките, които покриват кръвоносните съдове. Тази информация допълнително доказва, че пушенето и изпаряването са вредни за здравето.

Тютюнопушенето може да доведе до увреждане на важни телесни органи, включително белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязват, че пушенето на цигари е водещата причина за предотвратима смъртност в САЩ.

Изпаряването е подобно на пушенето, но не е същото. Изпаряването е, когато хората използват устройство, захранвано с батерии, или електронна цигара, за да постигнат преживяване, подобно на пушенето.

Макар че аерозолът на електронната цигара не съдържа всички химикали като традиционния цигарен дим, изпаряването все пак може да причини увреждане на организма. 

Д-р Лорен Уолд, експерт по сърдечносъдови заболявания и заместник-декан по изследователските операции и спазването на изискванията в Медицинския колеж на Държавния университет в Охайо, обяснява: „Известно е, че както горимите цигари, така и електронните имат опустошително въздействие върху човешкото здраве, включително дисфункция на белите дробове, сърцето и мозъка.

Както тютюневите изделия, така и електронните цигари предизвикват пристрастяване и имат последствия за здравето през целия живот, които могат да се прехвърлят върху бъдещото потомство.

Неотдавна беше доказано, че употребата на електронни цигари причинява проблеми със сърдечната функция, които са сходни с тези при използването на запалителни цигари. А употребата на електронни цигари по време на бременност също наскоро показа, че води до дългосрочни последици за белите дробове на потомството.“

Двете проучвания разгледали въздействието на изпаряването и пушенето върху ендотелната функция. Ендотелните клетки са критичен компонент на кръвоносните съдове на тялото. Един от начините за изследване на функцията на ендотела е да се проучи артериалната дилатация, опосредствана от потока (FMD), или способността на артериите да се разширяват. 

Първото проучване изследвало артериалната дилатация, опосредствана от потока (FMD), при плъхове след излагане на различни съставки на дима в цигарите и електронните цигари. 

Установено било, че FMD намалява при всички видове излагане. При експозиция с по-високи количества никотин обаче се наблюдавало по-значително намаляване на FMD. 

Изследователите са разгледали и реакцията към дима след прекъсване на блуждаещите нерви при плъхове. Блуждаещият нерв играе ключова роля в няколко функции на организма, включително регулирането на кръвното налягане и сърдечната честота. 

Изследователите установили, че проблемите с FDM са отстранени след прекъсването на блуждаещия нерв. Въз основа на тези резултати изследователите предположили, че увреждането на ендотелната функция се дължи на първоначалното дразнене на дихателните пътища, което след това оказва влияние върху сигнализацията на блуждаещия нерв, а не на специфични химикали, открити в цигарите или електронните цигари. 

Авторът на изследването – Мат Спрингер, доктор на медицинските науки, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско, обяснява: „Изпаряването не е безвредно. Нито една отделна съставка на тютюневия дим или „парата“ на електронната цигара не е отговорна за бързите вредни ефекти върху функцията на кръвоносните съдове; само вдишването на дразнещ чужд материал е достатъчно, за да предизвика проблема.“ 

Второто проучване разгледало ендотелната функция при хора, които хронично използват електронни цигари и цигари и такива, които не пушат. Изследователите установили, че хората, които са пушили или изпарявали, са имали по-ниска функция на FMD, което показва по-лоша функция на кръвоносните съдове. Те също така установили, че изпаряването и пушенето имат малко по-различно въздействие върху ендотелната функция на клетъчно ниво. 

Спрингър отбелязва: „Пушенето и изпаряването могат да имат сходни вредни ефекти върху кръвоносните съдове, но всяко от тях предизвиква и някои потенциално вредни ефекти, които другото не причинява.“ 

Като цяло и двете проучвания подчертават потенциалните вреди, причинени от употребата на традиционни и електронни цигари.

И двете проучвания имат ограничения, които показват необходимостта от по-нататъшни изследвания. Възможно е да бъде оправдано по-нататъшно проучване на въздействието на участието на блуждаещия нерв в реакцията на организма към тютюнопушенето. 

Второто проучване измерва ендотелната функция на участниците в един-единствен момент от време, така че то предоставя само ограничени данни. 

Изследователите отбелязват също така, че е съществувал риск за известна променливост в интерпретациите на FMD и кръвните проби в зависимост от това кой е интерпретирал данните. Други външни фактори биха могли да окажат влияние върху здравето на участниците.

И накрая, потребителите на електронни цигари са използвали предимно по-стари продукти, което показва необходимостта от повече изследвания. 

Въпреки това данните показват вредата както от пушенето на цигари, така и от изпаряването. Припокриването на потенциалните рискове за здравето може също така да подскаже, че двойната употреба на продуктите вероятно е по-вредна от всяка от тях самостоятелно.

„Важен извод е, че частичното преминаване от пушене към изпаряване, което води до „двойна употреба“ на двата продукта, може да не намали сърдечносъдовия риск и всъщност да е по-лошо, отколкото само пушенето“, отбеляза д-р Спрингер.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...