Как да опазим парите си, ако дойде рецесия

Date:

Как да опазим спестяванията си, ако се сбъднат прогнозите за рецесия?

Има голяма вероятност икономиките да изпаднат в рецесия, включително и в Европа. Важно е обаче да не забравяме, че финансовите пазари и активите, които се търгуват на тях, са показателни за бъдещите процеси.

Това каза пред Радио София Йордан Генов, изпълнителен директор на MoitePari Consult. Той спомена факта, че от началото на годината американските акции (индексът S&P 500) са отбелязали понижение от близо 20% и подчерта:

„Много е важно, че ако има рецесия и тя вече е отразена в цените на търгуваните активи, може би няма да има допълнителен спад при тях. Дори може да се окаже, че 2023 г. е положителна за инвеститорите.“

Ако рецесията се окаже по-дълбока от очакванията обаче, ще са възможни допълнителни спадове на финансовите пазари. Тя също така би оказала влияние върху работната сила (съкращения), както и би причинила забавяне на икономическия растеж.

Генов припомни, че хората, които не се занимават професионално с финансови продукти, трябва да диверсифицират вложенията си, „всичките им яйца да не са в една кошница“, да подберат активи и да направят инвестиционен портфейл. В него могат да бъдат включени ценни книжа, ценни метали.

За съотношението между тях в интернет можем да потърсим различни специални инструменти.

Най важното е във всяка инвестиция да влизаме максимално информирани. Ако очакваме в близките 24 месеца да имаме нужда от финансов ресурс, най-добре е парите ни да не се инвестират дългосрочно, а да стоят в банков депозит, въпреки че лихвата там е нулева, каза още Генов. През изминалата година голяма част от алтернативите се оказаха с отрицателна доходност.

Експертът изтъкна, че хора с по-малки спестявания също могат да направят инвестиции, но за тях също важи правилото да имат финансов буфер („пари за черни дни“) за непредвидени, но наложителни разходи.

Според експерта, през 2023 г. у нас се очаква да продължи растежът на лихвите по заемите. Размерът и продължителността на процеса зависи до голяма степен от инфлацията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...