петък / 9.06.2023 / 4:56

Кабинетът с мерки срещу високите цени на храните

Дата:


Установихме разлика на цените при производител, през търговеца до шанда в магазина и то разлики от 20-30% и повече
. Това, което ще направим, е да въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазините, независимо от големината на магазина – дали да квартални магазинчета или големи супермаркети. Това каза служебният премиер Гълъб Донев. По негова инициатива в Министерския съвет се проведе работна среща с участието на министри и шефове на агенции.

С този механизъм, който ще създадем, целим да привлечем потребителите, българските граждани, за да бъдат в основата на контрола, който ще прилага държавата по цялата верига – от производителя до щанда в магазина, посочи Донев. Той каза още, че няма да се намесват в свободния пазар, няма да нарушават създадените правила и механизми за свободна конкуренция и честни практики. „Точно обратното – ще покажем нелоялните търговски практики, за да може потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги. Това, което всеки един български гражданин усеща ежедневно“.

Ще бъдем безкомпромисни в контрола, ще обединим усилията си, за да покажем движението на всяка една стока от производителя (независомо къде се намира той – дали в България или в друга държава), през Агенция „Митници“, през НАП, през цялата логистична верига и през търговските практики. Ще проследим не само цената на формирането на съответните хранители продукти, но и формирането на печалбите от съответните търговци, каза още Донев.

Искаме да гарантираме, че българският потребител е достатъчно защитен и има пълната информация и сравнимост както ценово, така и по отношение на качеството, посочи той.

Донев каза още, че мониторингът и контролът ще бъдат ежедневни, а българските потребители ще имат налична цялата информация и ще могат да правят сравнение между това, което купуват в България и това, което има в същите вериги в страните от ЕС.

Ние сме готови с предложения за усъвършенстване на законодателството. Ще включим мерки, които да могат да вкарат в нормативни рамки и правни норми търговията на храни – нещо, което в България го няма, а в другите европейски държави отдавна е направено, каза още той.

Премиерът каза още, че обмислят да направят сайт, в който гражданите да се информират.

„Усилията на второто служебно правителство ще бъдат насочени към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки„, заяви по-рано Донев. 

Премиерът вече коментира, че независимо от вътрешната политическа неопределеност и турбулентната външна среда, правителството ще продължава усилията си за постигане на стабилност и предвидимост, за стимулиране на икономическата активност на българския бизнес и чуждестранните инвеститори. По думите му това означава не само поддържане на текущите процеси, но и своевременно създаване и използване на нови, перспективни възможности. 

Гълъб Донев припомни, че именно по този начин бяха реализирани важни инициативи в сферата на енергетиката, които дават нов хоризонт на енергийната сигурност и създават потенциал за икономически ръст, заетост и гъвкава социална политика. 

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...