петък / 9.06.2023 / 3:49

Извънредно: Иван Гешев скъса оставка си пред очите на всички 

Дата:

Главният прокурор Иван Гешев даде първото си изявление след поискана му оставка.

Като главен прокурор съм работил само и единствено за България и за българските граждани и за тяхната сигурност. За мен думи като „Родина“, „Татковина“, „Отечество“, „мъжка дума“, „чест“, „вярност към приятелите“, означават нещо“, поде Гешев.

„Може да съм допуснал грешки, да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в интерес на народа. Сега може би очаквате това, което ще кажа. Това е моята оставка, това е химикалката“, каза той и извади лист хартия, който след секунда скъса демонстративно и хвърли на земята.

„Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен да си подам оставката до 10 часа днес. Беше споменато моето семейство и, че ако не го направя, някой ще натисне копчето „ентър“ с видеоклипове. Затова реших да проявя благоразумие, защото животът продължава“, каза той.

„Имаше и лирическо отклонение, че съм сам на скалата и натам духа вятърът. Ще кажа обаче, че мен не ме е страх“, каза той.

„Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които смятам за правилни. Така виждам аз атаката на политическата мафия, олигархията. Опитах се още в началото на мандата си да променя каквото мога – живота на българските граждани.

Да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност и с възрастните хора, които обират по къщите. Продължихме с организирана престъпност и ЕК заяви, че този проблем вече е решен. За пръв път се появиха разследващи дела за тероризъм и зловредното руско влияние“, каза обвинител номер едно. 

„Даже някои бивши премиери подаряваха кученца на Путин. Бяха каракачански овчарки мисля. Продължихме и с олигарси, които смятахме за недосегаеми, а сега се крият в Дубай и Сърбия, пазени вероятно от руснаците“, каза Гешев. 

„Прокуратурата, в резултат на това, беше атакувана безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. Аз, а надявам се и българите, не искаме това да продължава.

По тази причина ние живеем по този начин, в този олигархичен модел. Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Ще се присъединя към г-н Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата.

Съгласен съм, сега е моментът и съм сигурен, че тя трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно, да ръководи в интерес на користните си интереси. Това сега се прави безобразно и брутално“, категоричен бе Гешев. 

По думите му в момента политици нарушават дори елементарния морал. 

„Получих завоалирано предложение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел или в Турция или евентуално да имам политическа кариера, в неговата партия вероятно. Не го взех насериозно. Явно тогава е почнала организацията на всичкото това нещо. 

След това в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на съда. Не знам дали има връзка, но това беше началото“, каза той. 

Всички знаете за опита за атентат срещу мен. Имах нужда от време. Това е целенасочен опит да бъда убит, дали това е така или не, ще покажат експертизите.

Към това разследване, ако не са, то ще се включат Европол и други. Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Не подлагам на съмнение компетентността и капацитета на българските експерти, но както в България сме свикнали, не се доверяваме на себе си, а разчитаме на някой друг“, каза той. 

„Това, което се случи след атентата, го подцених. Започна медийна атака срещу мен, но и срещу прокуратурата. Знаете кои са те и кои партии са отзад“, допълни Гешев.

„За мен е категорично, че това, което се случва, е покушение срещу върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности.

След това, след тази медийна истерия, която вече не е случайна, и опита да се измести фокуса от атентата срещу главен прокурор на страна от ЕС, се оправдава, че аз съм останал жив. Бях на посещение в Турция, планирано отдавна, след това в САЩ, а днес може би трябваше да съм в Порто“, каза той. 

„Не знам дали някой е знаел и е планирал, докато ме няма. През цялото това време обаче главен прокурор беше Борислав Сарафов до вчера, когато подписах, че отменям отпуската си. Посъветваха ме да дам интервю срещу спекулациите и гнусната медийна кампания срещу мен лично и срещу прокуратурата“, каза той.

„Дадох интервю и обясних всичко, което знам като пострадал след атентата. Мислех, че темата е приключена, но се оказа, че не е така и това е само началото на удара срещу прокуратурата и овладяването й“, каза той. 

„Мой приятел от провинцията ми се обади в понеделник. Той е близък до ГЕРБ. И ми каза, че Бойко Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми. Той му казал, че не знае. Семейството ми беше в приятелска държава, с помощта на приятелска прокуратура. Борисов посъветвал да спра да говоря“, разкри Гешев. 

„После видях изказване на Борислав Сарафов. Обадих му се, той каза, че го е срам, но нямал какво да направи“, заяви обвинител номер едно. 
„Той ми каза – „извинявай, ама… разбери ме“. Започнах да калкулирам какво се случва. Тогава разбрах и предположих за нещата, които станаха в следващите дни“, добави Гешев. 

„Във вторник Сарафов ми се обади да ми каже, че ще отиде на интервю при г-жа Великова. Били му казали да отиде при нея, „за да се оправят нещата“. Помислих, че Сарафов е размислил. Каза, че ситуацията е сложна и някой трябвало да изгори и този някой трябва да е Ясен Тодоров“, изтъкна Гешев. 

„В сряда разбрах, че Сарафов е внесъл предложение да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото давал медийни изявления без негово съгласие“, каза той.

Припомняме, че обвинител номер едно преди ден се прибра от Съединените щати, където беше на посещение.

При представянето на приоритетите на ГЕРБ-СДС кандидатът за министър-председател Мария Габриел каза, че освобождаването на Гешев ще бъде една от първите задачи пред бъдещия министър на правосъдието. Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента.

В петък членове на ВСС също поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Със специално предложение, депозирано в деловодството на ВСС, се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

По-късно в петък и Апелативната прокуратура се присъедини към искането.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Разбра се кой е дал на Гешев да стопанисва имота в Боровец СНИМКИ

„Главният прокурор ползва като лична т.нар. Регентска къща в...

„Политико“ гърми: Тази българска красавица сменя Мария Габриел СНИМКА

Името на евродепутатката от ЕНП Ева Майдел се спряга...

Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев....

Сарафов отговори на Гешев, разкри за бронираните му коли, имотите му и разследването срещу Борисов 

Трябва да внимаваме като вадим кирливите си гащи. Веднага...