неделя 2 април 2023 | 11:47

Извънредно! Иван Гешев с нови разкрития за аферата Nexo

Дата:

Главният прокурор Иван Гешев отговаря на журналистически въпроси по разследването на казуса Nexo.

Той уточни, че разследването е образувано септември и са планирани действия за декември. Изтъкна, че не може да става дума за целенасоченост.

„В рамките на шегата бих казал, че понеже сме в НС, ако желаят, народните представители могат да променят НПК и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително да се провери кои са техните политически приятели и кого спонсорират и след като се установи или не се установи, че има такива, разследващите и прокурорите да се свържат с НС и да поискат разрешение за конкретна дата за провеждане на конкретните действия по разследването.

Разбира се, това е шега, защото евентуална такава промяна би означавала, че не сме част от европейското семейство и не спазваме върховенството на правото.

Чух обвинения на някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат американските прокурори и колегите от другите партньорски страни. Ние просто си вършим работата“, посочи той.

Гешев допълни, че по казуса събира информация, която ще изпрати на колегите си в САЩ.

Главният прокурор Иван Гешев участва в работата на правната комисия, която обсъжда въпроси, свързани с дейността на прокуратурата по прилагане на закона, както и по дискутирани законодателни промени.

Иван Гешев беше попитан за разследването, което КПКОНПИ прави около Бойко Рашков заради съмнения за смачкване на разработка „Градинаря“ и за пране на пари. „Единственото, което мога да кажа, е, че аз не разполагам с имение, което да се нуждае от градинар“, каза той.

Не разполагам с имение, което се нуждае от градинар. Българският НК е формалистичен и се нуждае от промяна. Не съм наблюдаващ прокурор по разследването Nexo, каза Гешев.

73 процента от българите не са чели Конституцията, но твърдят, че са нарушени правата им.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...