неделя 2 април 2023 | 11:32

Ивайло Мирчев: Само тази година Лукойл ни дължи 180 млн. евро корпоративен данък

Дата:

С действията си служебният кабинет показва ясно как България продължава да е завладяна държава… държавата на Лукойл. Остава усещането, че няма независими институции, които следват закона и европейската политика, а такива готови да задоволят всяка руска прищявка. Лукойл не е отстъпил пред българското правителство като е обещал да плаща данъци. Лукойл се връща към старата схема, в която не плащаше никакви данъци, но за сметка на това настоява сега България да наруши европейските санкции и спокойно да продава на европейския пазар на цени, с които да унищожи конкуренцията. В регламента, чл. 18 ясно е написано, че е забранен износа към трети страни на петролни продукти от руски нефт. Това написа във фейсбук Ивайло Мирчев.

Той смята, че целта на изключението, което ЕС направи за България бе продукцията на бургаската рафинерия да се продава само на българския пазар. Това трябва да доведе и до сериозен спад на цените.

„Само тази година, Лукойл дължи на държавата поне € 180 млн. корпоративен данък. Това са консервативните изчисления. А кои точно институции ще гарантират плащането на данъци догодина? Може би НАП и митниците, които се страхуват да отидат на инспекция в Росенец? Или Росен Христов ще накара представителя на България в рафинерията да защити националния интерес? Не, всичко ще се върне по старому, а цената на горивата ще остане с ⅓ по-висока, отколкото би била, ако горивата на Лукойл се продават на реалната си стойност. А имаме и горчив опит вече как руските компании начело с Газпром си спазват обещанията и търговските споразумения през 2022 г.“, пише още депутатът от „Демократична България“

В Демократична България от месеци работим върху законодателни промени, с които българската държава ще постави рафинерията под специален надзор, по примера на Германия. Предложенията си ще внесем в парламента съвсем скоро, посочи той.

Рафинерията в Бургас е обект на националната сигурност на България, а Русия я заплашва с всички свои действия. Контролът върху нея ще попречи на Лукойл да ни рекетира, че ще затвори ако не му позволим да изнася, а цените по бензиностанциите ще паднат значително. Ще е нужна подкрепа в парламента и правителство неподвластно на руските интереси, завършва Мирчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...