Идва Никулден,ето за какво да сме нащрек, когато си купуваме риба!

Date:

Когато купуваме риба за Никулден, тя трябва да е с изпъкнали очи, плътно прилепнали към тялото хриле, с прозрачна слуз, която да е без мирис, с еластична текстура, с трудно отделяща се от костите мускулатура.

Това съобщи Бистра Иванова, началник отдел контрол на храните и граничен контрол в областна дирекция – София-град. 

“Трябва да гледаме също така дали е осигурено достатъчно количество лед, за да е добре съхранена рибата и да нямаме притеснения, че нещо с нея не би било наред. Ледът трябва да е с гладка форма, така че да не може да нарани рибата допълнително по време на съхранение”, допълни Иванова.

Тя увери, че за качеството на рибата ще следят зорко и от Българската агенция по безопасност на храните, така че клиентите може да се чувстват спокойни, че на пазара ще има качествена и прясна риба.

“През последните години не сме свидетели на сериозни нарушения, такива, каквито крият риск за здравето на хората. Фирмите стават все по-добри по отношение на прилагането на тези изисквания”, обясни Бистра Иванова.

“Очакват се стотици проверки на обектите, които предлагат риба за Никулден. Периодът е само една седмица, но е достатъчен. Очаква се да се правят поне по 40 проверки по тази тема на ден. В София имаме 40 инспектори, които ще работят на терен за ден, така че всеки, който има в района си такъв обект, ще го проверим в обхвата на заповедта”.


“Заповедта за проверка на обектите, които предлагат риба за Никулден е с доста широк обхват. Тя обхваща както производствените обекти, така и обектите за търговия на дребно и едро и заведенията за обществено хранене, където също се предполага, че ще има по-голямо зареждане и повече консумация на риба около празника.”

“Проверките протичат по следния начин, проверява се първо сградния фонд, технологичното оборудване и условията, които са осигурени в момента. След това се проверяват самите храни, в случая на рибата като акцент. Гледа се как е изложена, визуално как е поставена, дали са спазени температурните условия”. 


“След това се акцентира върху придружаващите документи, срока на годност, произхода, адекватно ли е отбелязана страната на произход на етикета, съответства ли на документацията от документа, с който е пристигнала. Това се прави, за да сме сигурни, че хладилната верига не е опорочена. Не на последно място, разглеждат се записи свързани с тази дейност, здравни книжки на персонала, дезинфекционен режим и т.н.”.


“Това, което изискваме от търговците също така е на мястото, където се прилага рибата да се посочи информация за произхода, така че да може клиента съвсем информирано да направи своя избор при покупката и да няма от какво да се притеснява”, обясни началникът на отдел контрол на храните и граничен контрол в областна дирекция – София-град Бистра Иванова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...