петък / 9.06.2023 / 3:40

Христо Иванов вбеси Кирил Петков и Асен Василев, взе 5 депутати от ПП

Дата:

Сътресения в младата коалиция на ПП/ДБ след вота на 2 април. „Да, България“ ще има осезаемо повече депутати в новия парламент в сравнение с предварително отредените им депутатски места, което не се приемало добре от лидерите на „промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, пише Tribune.bg.

Анализатори прогнозираха трусове още при реденето на листите. Това обаче така и не се случи, защото от ДБ очевидно са знаели, че истинският мач ще бъде с преференциите, където „промяната“ са обречени.

ПП и ДБ си обещаха, че ще разпределят своите 73 депутати (колкото бяха в предишния парламент) реципрочно – 53 на „промяната“ и 20 на „Демократична България“. Сметката обаче беше изначално грешна, защото коалицията общо вкара 64 народни представители.

Освен, че общо са с 9 по-малко от планираното, партията на Кирил Петков и Асен Василев губи и други 5 депутати, изхвърлени от ДБ с преференциите. Този сценарий се повтори в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

В Пловдив Милен Матеев от ПП няма да е депутат, заради преференциите на Манол Пейков от ДБ. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли четвъртия доц. д-р Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

Същата е ситуацията в Бургас, защото Димитър Найденов от ДБ, въпреки че беше извън сметките, сложен на неизбираемото шесто място, влиза. За сметка на кандидата на ПП Богомил Петков. Плевенчани също наказаха ПП, пускайки в парламента Свилен Трифонов, а не втория в листата  Деян Петков, близък до водача Радостин Василев.

Най-тежък е скандалът в Русе, където петият Иван Белчев със съвсем скромни усилия и едва 236 преференции изхвърля втората Рена Стефанова от ПП, за която преференциалният вот е едва 135 гласа. Проблемът в Русе е, че Стефанова е лична номинация на един от големите донори на ПП – бившият транспортен министър Николай Събев. Станалото с посочената да следи интересите му кандидатка стана повод за остра реакция на Събев в социалните мрежи.

Така със слаб резултат и разместване, 53-мата депутати на „промяната“ вероятно ще се окажат 38, а 20-те на ДБ, като се тегли чертата, ще са 26.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Разбра се кой е дал на Гешев да стопанисва имота в Боровец СНИМКИ

„Главният прокурор ползва като лична т.нар. Регентска къща в...

„Политико“ гърми: Тази българска красавица сменя Мария Габриел СНИМКА

Името на евродепутатката от ЕНП Ева Майдел се спряга...

Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев....

Сарафов отговори на Гешев, разкри за бронираните му коли, имотите му и разследването срещу Борисов 

Трябва да внимаваме като вадим кирливите си гащи. Веднага...