събота / 10.06.2023 / 4:26

Хърватка: Виждаме, че ни измамиха с еврото, не сме глупаци и можем да смятаме

Дата:

Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия вече създават проблеми, тъй като търговците са конвертирали куната (хърватската валута – бел. ред.) както намерят за добре. А това означава, че цените са още по-високи, затова и някои популярни търговски вериги са ги увеличили с 10-20 процента”,

Това предаде за “Сръбски Новости”, кореспондентът от Загреб Юрица Керблер.

“Търговците се опитват да измамят гражданите, но ние ще се борим срещу това с цялата си сила”, предупреждава министърът на икономиката Давор Филипович, докато инспекторите обикалят магазините.

Някои търговци запазиха цените си в куни, но повечето преминаха към еврото. Така например цигарите и тютюневите изделия поскъпнаха с от 20 до 50 липи, така че кутия цигари, която преди струваше 29 куни, сега струва три евро и 90 цента. Кафе еспресо, което беше шест куни, сега струва 93 цента, което е увеличение с почти цяла куна.

В някои пекарни кроасан, който струва шест куни, сега е едно евро и десет цента, което е с повече от две куни по-скъпо. Белият хляб поскъпна с 31 липи (хърватски еквивалент на центовете – бел. ред.), така че струва едно евро и 90 цента.

Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали вече е две евро, поскъпнали са и лукът, и картофите за килограм.

Загребският паркинг също вдигна цената си, така че час в първа зона струва едно евро и 60 цента. По бензиностанциите бензинът поскъпна с 39, а дизелът с 24 липи.

С други думи, прилагат се различни изчисления, най-вече в ущърб на потребителите. Търговците намират различни оправдания, а гражданите са възмутени.

“Не сме глупаци, знаем как да пресмятаме сами, виждаме, че сме били измамени” – казва Миряна Бодулец от Загреб.

Подобно е положението и в ресторантите, защото ресторантьорите са закръглили цените в евро. В центъра на Загреб, в популярен ресторант, бутилка вино струваше 200 куни, а сега струва 30 евро. Според официалния курс цената трябва да е 26 евро, така е при храната и другите напитки.

За да бъде хаосът пълен вчера, компютърната система на Финансовата агенция на Хърватия и на някои банки „се срина“, така че гражданите не могат да плащат сметките си или да теглят пари. Повече от 50 процента от банкоматите все още не работят с евро, така че на гражданите се налагат да търсят алтернативни начини, за да се сдобият с евро.

“Вярвахме на търговците, бяхме сигурни, че ще бъдат коректни, защото държавата им помогна в кризата по време на корона пандемията. Но, за съжаление, стана друго и сега трябва да гасим пожара”, разочарован е министър Филипович.

Всички се страхуват, че няма да може да се спре ново цунами от по-високи цени в момент, когато Хърватия вече отбелязва рекордна инфлация. Гражданите със сигурност няма да могат да понесат драстично увеличение заради еврото, така че се очаква спад на потреблението, както и нови икономически проблеми. В момента правителството подготвя списъци за неоснователно вдигналите цените, но не се знае какви ще бъдат санкциите.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Нов световен рекорд: Нигерийка готви в продължение на 100 часа без прекъсване

Нигерийски готвач постави нов световен рекорд за най-дългото време, прекарано в...

Лоша новина: МВФ алармира за фалита на САЩ и катастрофалните последици за световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за „много сериозни последици“...

Майка започна да храни 18-м. си бебе с щурци и…

Жителка на канадския град Торонто започна да храни 18-месечното...

8-годишно дете се изгуби в горите на Мичиган, хранело се със сняг и се крило под дънер

Осемгодишно момче, изгубено в отдалечените гори на Мичиган, оцеля...