неделя 2 април 2023 | 11:15

Харалан Александров: Големият грях на ДБ е, че объркаха врага с приятеля и се съюзиха с врага. Врагът е БСП

Дата:

„Ако Христо Иванов формира платформа, това ще е най-възможният вариант да има правителство в рамките на този измъчен парламент. … Ако Румен Радев тръгне по някаква причина да мисли в посока, подобна на тази, в която мислят Иванов и Бойко Борисов, тогава „Продължаваме промяната“ няма да има голям изход, освен да подкрепи едно такова управление, очевидно, легитимирано през належащите задачи, свързани с Плана за възстановяване, влизането в Шенген, еврозоната и всичко, което слушаме от сутрин до вечер. Този разказ, който е разказ за общото благо, разказът за бъдещето на България в един момент може да стане по-силен от разказа за лошото статукво, което трябва да бъде хейтено и оплювано всеотдайно. Христо Иванов се опитва да смени разказа, защото си дава сметка – от позицията на опита си и на интелигентността си, че този разказ е безнадежден. Оставането в полето на ненавистта води до тежък блокаж, от който нищо друго не произтича, освен седенето в това увиснало положение“.

Този коментар направи пред БНР социалният антрополог Харалан Александров и изказа предположение, че президентът няма да връчи третия мандат на „Демократична България“.

Според него „офертата на Бойко Борисов към Христо Иванов е автентична“.
По думите на Александров връзката между ГЕРБ и ДБ, освен че са в едно европейско семейство – ЕНП, е и ценностна и в много отношения е фундамент на тяхната идентичност:

„Нелогично беше и това е големият грях на ДБ и на цялата общност, която застана зад тях, е, че те в един труден и критичен момент объркаха врага с приятеля и се съюзиха с врага. Врагът е БСП. … По време на протестите 2020-а те (ДБ) не успяха да хванат голяма риба в мътните води. В момента започва естествен процес на избистряне. Най-тинестите фракции вече са на дъното – „Мутри, вън.Ние идваме“, ИТН и сега към дъното тръгват и ПП. В по-бистрите фракции ще останат тези с по-ясни идеологии“.

Според него естествено е градската общност на ДБ да започне да се отлепя от ПП.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...