четвъртък / 7.12.2023 / 6:03

Горещо проучване на „Тренд” попари ПП и ДБ, ето колко партии влизат в НС ГРАФИКИ

Дата:

В 49-ото Народно събрание (НС) ще попаднат 5+1 формации. Ще има практически паритет между ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ). Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд”, направено между 4-11 февруари сред 1003 анкетирани на възраст над 18 години, цитирано от Нова ТВ.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на ПП и ДБ, като не се регистрира отлив заради обединението, но засега не отчитат и бонус от него.

На трето място остава ДПС с 12.8%, следвани от „Възраждане“ с 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9%. Реални шансове за парламентарно представителство запазва „Български възход” (БВ) с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев, смятат социолозите.

Над 3%, но под бариерата от 4% остава „Има такъв народ“ (ИТН). Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%), отчитат социолозите.

Оценката за работата на правителството и президентът през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад, което е обичайно за празничните дни, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги. Преобладават отрицателните оценки както за правителството, така и за държавния глава.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. Президентът Румен Радев печели 43% положителна оценка, но и 47% споделят негативна.

Според изследването половин година след встъпването в длъжност на първия служебен кабинет на Гълъб Донев, най-много доверие има премиерът Донев (40%).

Първите пет министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).

Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Резултатите не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед, защото допитването е завършило на 11 февруари.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...