Горещо проучване на „Тренд” попари ПП и ДБ, ето колко партии влизат в НС ГРАФИКИ

Date:

В 49-ото Народно събрание (НС) ще попаднат 5+1 формации. Ще има практически паритет между ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ). Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд”, направено между 4-11 февруари сред 1003 анкетирани на възраст над 18 години, цитирано от Нова ТВ.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на ПП и ДБ, като не се регистрира отлив заради обединението, но засега не отчитат и бонус от него.

На трето място остава ДПС с 12.8%, следвани от „Възраждане“ с 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9%. Реални шансове за парламентарно представителство запазва „Български възход” (БВ) с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев, смятат социолозите.

Над 3%, но под бариерата от 4% остава „Има такъв народ“ (ИТН). Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%), отчитат социолозите.

Оценката за работата на правителството и президентът през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад, което е обичайно за празничните дни, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги. Преобладават отрицателните оценки както за правителството, така и за държавния глава.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. Президентът Румен Радев печели 43% положителна оценка, но и 47% споделят негативна.

Според изследването половин година след встъпването в длъжност на първия служебен кабинет на Гълъб Донев, най-много доверие има премиерът Донев (40%).

Първите пет министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).

Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Резултатите не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед, защото допитването е завършило на 11 февруари.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...