петък / 22.09.2023 / 14:50

Гешев скандално: Заяви ми се, че Бойко Борисов индиректно е…

Дата:

Висшият съдебен съвет поднови заседанието си по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците предстои да изслушат заместник главния прокурор Даниела Машева и да решат дали да допуснат за разглеждане нови доказателствени материали, внесени от Иван Гешев.

Правосъдният министър Атанас Славов заяви, че ако доказателствените материали не бъдат допуснати за разглеждане, е възможно решение да има още днес.

Главният прокурор Иван Гешев определи предложението за отстраняването му като „политически инсцениран опит в нарушение на всякакви правни принципи“.

Междувременно пред ВСС се провежда демонстрация срещу главния прокурор Иван Гешев в защита на осъдената бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. 

На предишното заседание изненадващо беше оттеглено първото искане, внесено от шестима членове от прокурорската колегия на ВСС. Става дума за обвиненията, че главният прокурор се е намесил при разследването на взрива срещу него, като е допуснал присъствието на израелски експерт на местопроизшествието.

На заседанието, което продължи 14 часа, бяха изслушани като свидетели директорът на националното следствие Борислав Сарафов и неговият заместник Ясен Тодоров.

Днес процедурата продължава със събиране на доказателства.

ВСС започна с обсъждане на искането на главния прокурор за назначаването на две експертизи. Първата е „социологическа експертиза“, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май.

И втора експертиза, която да бъде извършена от специалист по етимология или лингвистика, който трябва да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза „политически боклук“ и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка.

Според Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия, не е нужно да се прави социологическа експертиза. Вероника Имова пък смята, че трябва да се търсят обективните факти и дали те са допринесли за съответната оценъчна дейност. Имова заяви, че ще подкрепи двете искания за експертизи.

„Както се установи многократно намираме се в хибридна процедура, която никой не знае как се движи. В закона няма разписана процедура и това е проблем.

Практически един председател на ВКС, ВАС и главен прокурор разполага с по-малко средства на защита. Ние прилагаме различни правила кой както прецени. След като тази процедура е хибридна могат да се допускат различни доказателства“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев. 

Развиваме процедурата за отстраняване на главния прокурор е заради израза „политически боклук“. Аз съм тук, за да доказвам отрицателен юридически факт, тоест че не сме уронили престижа на съдебната власт.

Ще се постараем да докажем, че няма уронване престижа на съдебната власт. Тук става въпрос за дума срещу дума. В рамките на един процес трябва да се приемем едно от двете мнения без конкретика. Аз възприемам лично, че част от вносителите са уронили престижа на съдебната власт“, каза още главният прокурор. 

„Това е въпрос на субективно и лично възприятие от мен и членовете на ВСС. Трябва да има обективни данни. Уронил ли съм престижа на съдебната власт, каква е връзката с реални данни за уронване на престижа. Единственият вариант за доказване е социологическа експертиза. Всичко това е, за да стане ясно каква е целта на искането за експертиза.

Вървим към процедура, която освен, че е неясна се отклонява от правните принципи. Българското общество трябва да е наясно, че аз държа да се установи обективната истина. Всичко друго е нещо, което излиза извън основите на правото и минава в друга плоскост, която не е юридическа. Всеки може да си направи извода дали съм прав или не и да гласува, както иска“, посочи Гешев.

„След като се опитат да те убият. Този опит не успее и започне политическа атака, вероятно от ГЕРБ, за отстраняване, по друга процедура и след като получавам заплашително писмо, няма как да съм спокоен. 

Ако някой си мисли, че може да е спокоен след като се опитат да го взривят, да си направи експеримент и да почувства как се чувства. На гражданите им е ясно че става въпрос за политическо овладяване на съдебната власт“, обясни още Гешев.

„Заяви ми се, че Бойко Борисов индиректно е натиснал копчето за моето отстраняване. След това за израза „политически боклук“, извинявам се, да провеждаме тази процедура. Това са фактите, независимо от решението тук има много хора, които на първо място са юристи. Това беше лично становище, не някаква атака“, допълни още Иван Гешев. 

След близо едночасови дебати ВСС отхвърли и трите доказателствени искания на Гешев – двете експертизи поискани от главния прокурор, както и искане за предоставяне на информация за това кой поддържа профила му в Туитър.      

След гласуването членовете на ВСС започнаха изслушването на зам.-главния прокурор Даниела Машева. „На 14 май получихме съобщение, че на следващия ден да се явим на оперативка. На 15 май се явихме изчаквайки пред кабинета на главния прокурор. Там бяхме, аз, Филипова, Ваня Стефанова, Борислав Сарафов, Сийка Милева и Илияна Кирилова.

Ние бяхме притеснени не знаейки каква ще е темата. Стефанова каза, че е получила обаждане от началника на кабинета, която и е казала че трябва да се яви за да си вземе сбогом с главния прокурор“, каза още тя. 

„Как мога да определя емоционалното му състояние? За мен той беше с изражение, което е нетипично, необичайно. Друг път не съм виждала г-н Гешев така. Вероятно се касае за преживяно от него разочарование и обида“, посочи Машева. 

„Пусна записа, в един момент изражението на г-н Сарафов се промени. След няколко минути Сарафов се изправи и каза, че е недопустимо да бъдат записани колеги. На вратата се размина с още един заместник на главния прокурор Пламена Цветанова. Изслушахме записа и Иван Гешев каза, че ако има някой който мисли като Сарафов може да си тръгне. Ако не може да отиде с него на пресконференцията“, добави още тя. 

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Борисов за кандидата на ГЕРБ за кмет на София: Ще ви хареса

Няма днес да обявя кандидата за кмет на София....

ГЕРБ обявява кандидатите си за кметове в Пловдив и София за предстоящите местни избори

Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ приключи процеса по разглеждане...

Ето какви са първите задачи и предизвикателства на Илиана Иванова, с които трябва да се справи

Искам да благодаря на евродепутатите за подкрепата. Най-вече искам...

Ето какви ги свърши Нинова в ЦИК! Ще изхвърчат ли БСП от местните избори?

Вчера ръководството на БСП подаде в ЦИК документи за...