понеделник / 5.06.2023 / 20:46

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

Дата:

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора на Софийската градска прокуратура по образувано досъдебно производство, са арестувани участници в престъпна схема. Деветима български граждани са привлечени към наказателна отговорност за престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, както и за изпиране на пари.

В рамките на спецоперацията са извършени претърсвания на 15 адреса на територията на София и на областта, иззети са множество документи, компютърни конфигурации, мобилни апарати и СИМ карти, квалифицирани електронни подписи, голяма парична сума в левове, евро, щатски долари и швейцарски франкове.

Разследването на антимафиотите започва през 2021 г., във връзка с придобити в ГДБОП данни за организирана група, извършваща престъпления срещу данъчната, осигурителната и финансовата система на територията на страната ни. В рамките на проведените оперативни действия е установено, че последващото легализиране на произхода на финансовите средства, придобити от престъпна дейност, е ставало чрез отчитането им като печалби в „резултат“ от търговската дейност на реално дружество, регистрирано за целите на данъчно облагане по ЗДДС.

Според първоначалните данни престъпната група е действала от септември 2019 г. до настоящия момент при строго изградена йерархична структура. Регистрирането на засечените до момента 25 дружества ставало на имената на криминално проявени, малоимотни и с нисък статус лица. След регистрацията им, пълномощник извършвал банкови операции с големи суми пари към реални чуждестранни дружества за закупуване на стоки /енергийни и безалкохолни напитки, шоколадови и захарни изделия/. Пред банката е декларирано, че средствата са от извършени продажби, без те да са отразени документално в счетоводните справки на дружествата. Така след доставяне на стоките у нас, те бивали продавани без документи от склад на един от участниците в престъпната група, който е собственик и управител на реално функциониращо търговско дружество в България и едновременно с това е собственик на търговско дружество, регистрирано в Република Полша, от което основно се извършва покупката на стоки. Върху стоката не се начислява ДДС, не се издават съответните документи за продажбата им в България, сделките не се осчетоводяват по надлежен ред и не се внася дължимия данък в бюджета. По този начин бюджетът на Република България бива ощетен.

На обвиняемите са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в различен размер – трима са с гаранции от по 5000 лв., трима – от по 10 000 лв. и трима – от по 100 000 лв. На двама е наложена и забрана да напускат пределите на страната.

Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

19-годишен пиян и без книжка удари патрулка след гонка в Русе

Полицията в Русе задържа след гонка 19-годишен пиян шофьор...

Внучката убийца на актрисата Виолета Донева е вменяема, психиатри я заковаха и отива на съд

Разследването приключва скоро, могат да я обвинят за отнемане...

Потайности! Стая в хотел на известен бизнесмен в Пиринско води до таен лабиринт и невиждана у нас крими тайна СНИМКИ

Супермодерна голяма нарколаборатория, до която се стига през тунели в...

Известен психолог обясни по каква причина Адриан е затрил Ани и Явор

Психотерапевтът и психолог Калин Гайтанджиев е роден е през 1975...