Франция разрешава на дизеловите коли да зареждат със… старо олио

Date:

Френският телевизионен канал BFMTV съобщи, че френските власти са разрешили използването на използвано олио за пържене като алтернатива на автомобилното гориво. По-рано подобна инициатива направи местната Зелена партия. Според тях растителните суровини ще бъдат отличен заместител на дизеловото гориво. Новият вид гориво беше разрешено да се използва в превозни средства на корпоративни организации и членове на автомобилната общност. В бъдеще обаче програмата може да бъде разширена и за собственици на лични автомобили.

По-рано френски сенатори отхвърлиха инициативата на “зелената” партия, която отдавна се опитва да получи разрешение за използване на растително масло като алтернатива на традиционното дизелово гориво. По време на следващите изслушвания властите казаха, че нивото на замърсяване от автомобили остава доста високо. В същото време експериментите с използвано олио показват, че ситуацията може да бъде коригирана именно с олио.

Растителното масло наистина може да замени дизела. Чрез намаляване на неговия вискозитет можете напълно да премахнете класическото гориво. Освен това, когато растителното масло се сипва вместо дизелово гориво, дизайнът на двигателите не е необходимо да се променя. На първия етап е разрешено използването на новото гориво на територията на корпоративните паркове. В бъдеще “Зелените” планират да постигнат широко използване на растително масло в двигателите на превозните средства.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...