четвъртък / 30.11.2023 / 13:41

Eто я колата, с която BMW ще промени автомобилния свят

Дата:

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Това е Изцяло електрическият концептуален автомобил Vision Neue Klasse на BMW, който днес прави своя мощен дебют в Мюнхен. Екипът ни присъства на предпремиерата на колата, където Шеф-дизайнера на BMW Адриан ван Хойдонк ни разказа защо и как този автомобил ще промени играта в автомобилния свят.

Адриан ван Хойдонк сподели пред екипа ни най-интересните акценти от колата, която ще промени играта

Eто я колата, с която BMW ще промени играта при автомобилите - 2

Според него, концептуалният автомобил , който виждате на снимките, е много близък до формата, която ще приеме съответният сериен модел . Той също така разкри, че колата много скоро ще бъде на пътя. Neue Klasse за него е „мегапроект“, който ще осигури и оформи бъдещето на BMW.

Eто я колата, с която BMW ще промени играта при автомобилите - 3

Към момента, остава неизвестно кой модел ще бъде наследник на концептуалния автомобил, но най-вероятно става дума за третата серия на баварците. Това е и трета поредна концепция Vision, която германската компания лансира, след i Vision Circular , който се фокусира върху устойчивостта, и i Vision Dee , който показа всички нови технологични системи.

Това, което Адриан ван Хойдонк сподели пред нас е, че първите модели, които ще пристигнат, базирани на платформата Neue Klasse , ще бъдат седан , подобен на Серия 3, и SUV от среден размер . Началото на производството им се очаква през 2025 г. във фабриката в Дебрецен, Унгария , и през 2026 г. в Мюнхен, Германия.

В допълнение, моделите Neue Klasse ще се произвеждат също в Китай, в района на Шенянг и в Сан Луис Потоси, Мексико, през 2027 г. Това, което е по-интересно е, че този модел има за цел да бъде пионер в бъдещата автомобилна революция в цял свят.

Eто я колата, с която BMW ще промени играта при автомобилите - 4

Адриан ван Хойдонк говори за революционен подход в областта на автономността, скоростта на зареждане и цените. Всъщност платформата ще използва нови цилиндрични клетки, които ще увеличат енергийната плътност с поне 20%, а скоростта на зареждане също ще се увеличи с 30%.

Eто я колата, с която BMW ще промени играта при автомобилите - 5

Разбира се, всички сравнения се правят спрямо днешната средна технология за батериите на електромобилите, но ако това, което споделиха пред нас специалистите от BMW се окаже реалност, то Neue Klasse ще разполага с по-добри батерии и от тези на Tesla.

Eто я колата, с която BMW ще промени играта при автомобилите - 6

Химията в новите батерии ще бъде базирана на никел, като нивата на кобалт и емисиите на CO2 по време на производството ще бъдат намалени с цели 60%. В допълнение, новата платформа ще предлага ниво 2 плюс и ниво 3 на автономно шофиране , т.е. шофиране без ръце, но с поглед върху пътя, в първия случай и пълен контрол на автомобила от системата в някои случаи, във втория , съответно.

Eто я колата, с която BMW ще промени играта при автомобилите - 7

Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design завърши интервюто си пред нашия екип с думите: „Вярвам, че марката BMW ще бъде различна марка, когато пуснем серийната Neue Klasse+“. А какво всъщност представлява Vision Neue Klasse на BMW и още кои от технологиите ще влязат в серийно производство, вижте във втората част от материала?

Иновациите, с които BMW ще направи революция при автомобилите

Запознайте се с Neue Klasse на BMW – една кола, която ще промени автомобилния свят (ЧАСТ II)

Иновациите, с които BMW ще направи революция при автомобилите - 1

С най-новата си дизайнерска концепция, BMW Vision Neue Klasse, BMW Group демонстрира как ще изглежда следващото поколение автомобили от основната им марка BMW. Според Оливър Ципсе, председател на Борда на директорите на BMW AG. с тази кола компанията винаги ще в състояние да бъде две крачки пред бъдещето: „Neue Klasse вече въвежда мобилността на следващото десетилетие по пътищата още през 2025 г. – и води BMW в нова ера.“

Иновациите, с които BMW ще направи революция при автомобилите - 2

Екстериорът демонстрира дизайнерски елементи, които ще определят различните модели Neue Klasse. Той е ясен, елегантен, вечен. Новата, изцяло електрическа архитектура на превозното средство отваря нови възможности за интериорния дизайн. „Дизайнът на Neue Klasse е типичен за BMW и е толкова прогресивен, че изглежда, че сме пропуснали цяло поколение модели“, обясни специално за mobile.bg Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

Специално за mobile.bg Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

Иновациите, с които BMW ще направи революция при автомобилите - 3

Мощните арки на колелата, прибраната остъклена част и стръмно наклонената напред предна част „нос на акула“ са характерни характеристики на BMW. 21-инчовите аеродинамични колела отдават почит на класическия дизайн със кръстосани спици, вдъхновен от моторните спортове. В същото време почти монолитната каросерия на автомобила със силни вдлъбнатини отпред и отзад, както и големи прозорци създават нова естетика.

Бъбрековидна решетка и двойни фарове, превръщат предната част на автомобила в зона за взаимодействие. Светлинен ефект с прецизна триизмерна анимация инициира интуитивно взаимодействие между човека и неговия автомобил веднага щом той се приближи до автомобила.

С други думи дизайнерите на BMW, които говориха пред нас м Мюнхен, заявиха, че колата може и да се струва странна за мнозина, но не трябва да се разглежда като конкретен модел. Това, според хората от BMW е бъдещето с поглед 15 години напред. Именно такива ще са автомобилите, при това в съвсем близко бъдеще.

Това, което със сигурност ще влезе в серийното производство са новия кокпит и по-конкретно интересния волан, леко наклоненият към водача основен дисплей и проекцията на предното стъкло, наречена BMW Panoramic Vision.

Иновациите, с които BMW ще направи революция при автомобилите - 4

Проекцията се извършва на идеално адаптирана височина по цялата широчина на предното стъкло. BMW Panoramic Vision е допълнен с новия BMW 3D Head-Up дисплей, показващ информацията свързана с активното шофиране, като 3D анимациии с висока прецизност се изобразяват в зрителното поле на водача.

Чрез новия мултифункционален волан информацията изобразена наBMW Panoramic Vision, както и на BMW 3D Head-Up дисплея се управляват индивидуално според принципа: „eyes on the road, hands on the wheel“, което в превод означава с поглед към пътя и с ръце на волана.

Иновациите, с които BMW ще направи революция при автомобилите - 5

В центъра на BMW iDrive на Neue Klasse е новият централен дисплей с характерен за марката дизайн и интуитивна тъч функция. Технологията Matrix-Backlight на новия централен дисплей осигурява висока резолюция на изображенията, брилянтни цветове и интензивни контрасти, независимо от конкретните светлинни условия.

И в бъдещите поколения на BMW iDrive логиката на управлението на BMW iDrive ще следва въведения през 2023 г. принцип за бърз достъп „QuickSelect“. В Neue Klasse системата е базирана на високо интегрирана софтуерна архитектура и използва следващото поколение на BMW Operating System.

Баварците са твърдо убедени, че Vision автомобилът представя цялата гама от технологични иновации, с които BMW Group доказва бъдещата си жизнеспособност. BMW Vision Neue Klasse е сигналът за зората на нова ера на индивидуалната мобилност и ще постигнат търсената радост от шофирането и за бъдещите поколения.

Иновациите, с които BMW ще направи революция при автомобилите - 6

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Спрете да наливате бирата по грешния начин

Една студена бира - за мнозина от нас това...

Вижте на кои дати през септември ни удрят мощни магнитни бури

Септември 2023 г. се очаква да е период на...

Не изхвърляйте горчивата краставица, ето защо

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват,...

Космически апарат събра сведения за произхода на слънчевия вятър

Наблюдения, извършени от космическия апарат "Солар Орбитър", хвърлят светлина върху произхода на...