понеделник / 5.06.2023 / 19:00

Ето кой предлага шофьорски книжки без изпит, цената е…

Дата:

Шофьорски книжки без явяване на изпити предлага страница в социалните мрежи. Цената на услугата за категория „В“ е 1500 лева.

Уверението е, че срещу тази сума ще бъде получен напълно реален и изряден документ. Според специалисти обаче, най-вероятно става дума за измамна схема, която цели бърза печалба, предаде БНТ.

Шофьорски книжки без нужда от листовки и кормуване за няколко категории предлага фейсбук страницата. Интерес има – десетки са въпросите за цена.

Тя става ясна след запитване през мобилно приложение на посочен от автора телефонен номер. Цената е 1500 лв. и върви с дълго обяснение, което след като бъде прочетено, авторът изтрива.

Обещанието е, че срокът на валидност е 10 години, като след това документът може да бъде подновен на гишетата на Пътна полиция, които няма да имат капка съмнение, тъй като всичко е изрядно.

Търговецът обещава да изпрати снимка на готовия документ, а след това и банкова сметка за заплащане на услугата.

Според специалисти обаче става дума за измама, като това става ясно още на изречението, че книжките се издават от автошколи.

„Ние нямаме достъп до информационните системи. Има си специален протокол, който от Автомобилна администрация по време на изпита, а впоследствие отива в Пътна полиция.

Абсолютна измама, както са телефонните измами, така и тук“, каза пред националната телевизия Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка.

Ако се допусне, че все пак зад обявата стои механизъм за издаване на фалшива шофьорска книжка, то хората, които смело публикуват обяви и отправят запитвания не трябва да забравят, че и в случая с фалшивите шофьорски книжки важи предупреждението:, че купуването и продаването е престъпление.

Наказва се със затвор.

„Всеки водач, който си позволи да използва такова неистинско свидетелство за управление на МПС, го грози наказание лишаване от свобода до 8 години, Всеки, който изготви такъв документ с цел да го продаде и получи облага го грози лишаване от свобода до 10 години“, коментира адвокатът Виталий Чаушев.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...