четвъртък / 30.11.2023 / 12:50

ЕС с тревожни данни за разпространенеито на наркотици в Европа

Дата:

Наркотиците и употребата на незаконни вещества оказват все по-негативно въздействие върху почти всички аспекти на европейския живот, съобщават от Европейски център за мониторинг на наркотици и наркомании.

В годишния си доклад центърът посочва, че употребата на наркотици се наблюдава „почти навсякъде в нашето общество“, като повечето хора са пряко или косвено засегнати от нея или от свързаните с нея трудности.

Наличността на много различни забранени вещества също остава упорито висока и с редовно откриваните нови субстанции. Според центъра проблемът става все по-сложен и труден за справяне. Канабисът и кокаинът са най-употребяваните незаконни наркотици.

В Европейския доклад за наркотиците до 2023 г., който обхваща 2021 г., се потвърждава, че канабисът остава най-често използваният незаконен наркотик в Европа, съобщава bTV.

Посочва се, че ситуацията става все по-трудна за овладяване поради новите му форми и употреби, както и поради широкия спектър от политики във всички държави от ЕС.

През 2021 г. 816 тона канабисова смола и 256 тона растителен канабис са били конфискувани от органите на ЕС – най-високото им ниво от десетилетие насам.

В същото време се наблюдава исторически висока наличност на кокаин в Европа, като органите на ЕС са конфискували рекордните 303 тона кокаин.

Наркотикът също така е свързан с около една пкокаета от смъртните случаи вследствие на свръхдоза през 2021 г. Въпреки широко разпространената употреба на наркотици в Европа помощта за зависимите остава сравнително ниска.

В доклада се отбелязва, че макар ситуацията да се е подобрила през годините, все още има много работа за вършене.

Стаите за употреба на наркотици (DCR), където зависимите могат да отидат на безопасно място, за да употребяват вещества, стават все по-разпространени, като помагат за извеждането на хората от улицата, както и осигуряват стерилна среда за употреба.

В доклада се добавя, че редовно се откриват нови, по-силни вещества, което прави проблема с наркотиците в Европа все по-сложен.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Стадо овце изядоха 100 кг канабис в Гърция

Стадо овце изяде близо 100 кг канабис за медицински...

Разходите на САЩ в Украйна в четири диаграми

Съединените щати са вложили повече от сто милиарда долара...

Гърция под блокада заради мащабна стачка

Гърция е под блокада днес заради стачка в редица...

Напрежението ескалира! Полша поряза тежко Украйна заради вноса на зърното

Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви,...