понеделник / 5.06.2023 / 19:24

Експерти: България е на дъното на ЕС по заплащане

Дата:

Защо в България минималната заплата е 398 евро и това ни поставя на дъното на класацията в ЕС, като дори в Румъния е 606 евро? Отговор на този въпрос търсиха експерти и анализатори пред Нова тв.

Това е функция от много други фактори – основното е производителността, коментира Красимир Дачев зам.-председател на БТПП. Предприемачите са виновни, защото не можем да накараме хората да работят, но и в лицето на държавата не срещаме партньор, създава се рефлекса непрекъснато да догонваме. Цял сектор в икономиката – дърбодобивната промишленост, в момента са спрели или затварят, мебелните фабрики също. Това, че цял сектор загива и излиза от пазара, държавата като че ли не се интересува.

По-добре би било да сравняваме средни заплати, защото минималната е една теоретична рамка, а средната растеше с най-бърз темп миналата година от целия ЕС,  смята Мария Стоева, специалист по човешки ресурси. Трудно ще видим на запад изобщо човек, който работи на бензиностанция, в повечето пъти ние ще се обслужим. И това е в много сектори, което дава въздух на бизнеса за онези високотехнологични хора, които да получават по-високо заплащане, обясни тя.

По-удачно е да се сравняват показателите на София и Букурещ, смята Иван Велков, член на УС на БСК. В Румъния полагаемият доход на домакинствата е по-висок. Сравненията и в други класации пак няма да са в наша полза. От началото на годината преките чужди инвестиции са в пъти повече, допълни той. Българският икономически живот се движи в една омагьосана спирала – ниски доходи, ниски разходи, ниски данъци. Затова голяма част от МРЗ изкуствено се поддържат ниски в някои сектори, защото произведеното там няма кой да си го позволи.

Освен минималната заплата, има разлики в средните възнаграждения в различните региони и у нас, допълни Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт. Редица сектори в България са в сферата на сивата икономика, плащайки минимална заплата на работниците си. Като видим статистиката – в почти всяко нещо сме последни в ЕС и това като че ли ни успокоява.

Има асинхрон между различни сектори, региони, и всеки си гледа в неговата паничка, посочи един от проблемите той.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...