петък / 9.06.2023 / 4:49

Експерт разкри шашмите с вносното агнешко

Дата:

Има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна търговия с агнешко месо и това води до дъмпингов внос – то е 30% по-евтино от българското. Вносът на агнешко е инструмент на някои търговски обекти, с който се подбиват цените на българските производители.

Това каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в предаването „Денят на фокус“ на Радио „Фокус“.  

Той подчерта, че Северна Македония не спазва европейските регулации при използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните. „Ние няма как да знаем и щом не спазват тези регулации, би следвало съответното месо да бъде с въпросителен.

Това е една от предпоставките то да бъде наблюдавано под лупа. Липсата на такива регулации и по-ниският стандарт на производство и заплащане в Македония обуславят и по-ниската цена“, коментира Караколев.  

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен пункт от Европейския съюз за внос на меса от трети страни, обясни той. „По регулациите на Европейския съюз, щом пратката е минала през европейска страна, тя няма изискване за щателни проверки. А гърците не се задълбочават в изследвания“, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думите му заради внос на агнешко месо от Северна Македония миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета. Внос на живо агнешко месо има и от Румъния, но цените в северната ни съседка са почти идентични с тези у нас, допълни Караколев. Агнешкото месо в магазинната мрежа варира между 25 и 29 лева за килограм.

„Във фермите цената варира между 9 и 12 лева, в зависимост от обема на търгуваната продукция. 1-1,50 лева е по-скъпо месото от производител в сравнение с миналата година“, обясни Караколев.  Той даде съвети при пазаруване на агнешко – то трябва да има приятен розов цвят.

„Но имаме сигнали, че в някои търговски обекти използват спрейове за създаване на по-свеж вид на месото. Тук вече контролните органи трябва да следят как това месо е влязло в обекта, дали е влязло като замразено“, предупреди Караколев.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...