петък / 22.09.2023 / 14:40

Експерт каза кога се очаква цените на жилищата да започнат да падат

Дата:

През първото полугодие обемът на сделките с имоти в България отчита спад от 12%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това би трябвало да доведе в най-скоро време и до спад в цените на жилищата. Такъв обаче не се очаква. „По-скоро ще има намаляване на темпа на поскъпване“, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Най-силен спад в броя сделки за първите шест месеца на текущата година е отчетен в Бургас – минус 17%. „Тенденцията на спад на покупко-продажбите я наблюдаваме последните тримесечия, включително и за полугодието, но не трябва да забравяме, че правим сравнение спрямо същия период на миналата година“, уточнява Ганев.

Повишаването на лихвите проценти по ипотечните заеми също дава отражение на жилищния сегмент. Участниците на пазара заеха изчаквателна позиция.

Промяната в лихвените нива ще се отрази на крайния клиент може би през есента, смятат експерти. Към момента близо 50% от сделките в София се реализират с помощна на ипотечен заем. За останалите гардове този процент е между 30% и 35%.

„България остава доста консервативен пазар, особено ако трябва да се направи сравнение с пазара в САЩ, където между 75 и 80% от сделките се реализират и банков заем.

Има накъде да растем, но е свързано и с доходите на населението и затова в София виждаме ситуация с по-висок размер на кредити при обема сделки“, уточнява Ганев, цитиран от БНР.

Що се отнася до лихвите, очакванията са че може би цената на ипотечните кредити ще се увеличи с около 0,5% в следващите месеци, но към момента у нас лихвите са вторите най-ниски в Европа след Малта. За първите 6 месеца ипотечното кредитиране се е свило само с 3%. 

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...