четвъртък / 30.11.2023 / 12:33

Die Welt: България при Петков и Василев тайно е доставяла на Украйна много оръжия и гориво

Дата:

България тайно е доставяла на Украйна гориво и компоненти за съветските оръжия. Тези доставки са били пазени в тайна, за да не бъдат осуетени от проруски политици в българското правителство, пише Die Welt.

„Тайното спасение на Украйна“ – така германският вестник Die Welt е озаглавил свое разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

Изданието отбелязва, че в първите месеци на руската инвазия украинската армия е изпитвала остър недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибри. На помощ ѝ се притекла България.

Поради проруската ориентация на значителна част от българските елити София демонстрира позицията, че не въоръжава Украйна. Това обаче било „димна завеса“.

Въз основа на интервюта с украинския външен министър Дмитрий Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, журналистите съставиха „картина как България е използвала пролука“ и чрез посредници помогнала на Киев с критично необходимите оръжия, боеприпаси и дизелово гориво през изминалата година.

Според журналисти българското правителство не е влизало в междуправителствени сделки с Украйна, като е организирало доставки чрез посреднически фирми в България и чужбина. Военната стока отивала в Румъния, Унгария и Полша, а оттам в Украйна.

„По наши оценки около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранния етап на войната, идват от България“, каза Петков.

Според Василев дизеловото гориво, изпратено от България за Украйна, идва от преработката на руски суров петрол в завода на „Лукойл“ в България.

„България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, каза бившият финансов министър на страната.

Кулеба потвърди тези данни, отбелязвайки, че без българска помощ руснаците щяха да превземат повече села и градове, „щяха да убиват, измъчват и изнасилват“ повече украинци.

„Кирил Петков показа почтеност и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, каза Кулеба, отбелязвайки, че тогава българският премиер е решил да бъде от „правилната страна на историята“, въпреки че част от българската управляваща коалиция беше за Русия.

Според журналисти всички доставки от България за Украйна са финансирани от САЩ и Великобритания.

Политическото ръководство на България в момента е разделено по отношение на руската инвазия в Украйна. Президентът Румен Радев, който по-рано нарече Крим „руски“, през април 2022 г., категорично се противопостави на доставката на българско оръжие за Украйна под предлог за опасност България да бъде въвлечена във войната.

По тази тема президентът Радев има постоянни противоречия с парламентарното мнозинство, където привържениците на военната помощ за Украйна са повече от съюзниците на Радев.

През декември българският парламент одобри директните доставки на оръжие за Украйна, за което президентът Радев нарече депутатите войнолюбци, посочва изданието. 

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...