неделя 2 април 2023 | 12:14

Демерджиев с първи думи след секирата за Шенген, която попари цяла България!

Дата:

България се представи достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни е призната от всички европейски институции, а въпросът за Шенген беше политически и две страни не подкрепиха България. Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Ще работим за постигането на компромис с двете държави. Работата продължава. Швеция, която поема председателството, също увери, че ще положи усилия в тази посока. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни.

Австрия даде ясно да се разбере, че има компромиси, които би приела. Ние им предлагаме съвместни наряди, техни представители да дойдат на нашата граница, готови сме на конструктивни решения. 

Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост. Нидерландия не поставя такива изисквания, защото няма конструктивизъм в тяхната позиция“, посочи вътрешният министър.

„Твърдението на Австрия е, че Шенген не функционира, Румъния и България не са виновни, първо да оправим проблемите на Шенген. Нидерландия искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019 г.“, изтъкна вътрешният министър. „Действа нов механизъм за България, това е констатирано от ЕК, комисар Йохансон много ясно го заяви“, каза още министърът на вътрешните работи.

България и Румъния остават извън Шенгенското пространство след като не успяха да получат единодушна подкрепа от Европейският съвет в Брюксел. Официална информация за решението се очаква след края на заседанието.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...