неделя 2 април 2023 | 12:54

Цветан Цветанов: Президентът играе собствена политическа игра

Дата:

По всяка вероятност догодина ще имаме два вида избори – местни и предсрочни парламентарни. Всичко ще стане ясно с връчването на мандатите. Ние се готвим за местните избори. Направеният от НС приоритет, а именно промяната на изборното законодателство, вместо работа по плана за развитие и получаването на европейските пари за възстановяване, показват ясно това, каза Цветан Цветанов пред радио „Фокус“ .

Няма работещ диалог, особено при десните партии, смята Цветанов. „Те трябва да се разбират, имаше такова разбирателство относно подкрепата за Украйна, но след това се видя интересът на партиите на статуквото, които преминаха към хартиената бюлетина – целта е да се контролира местният вот“, смята той.

„Трябваше да получим 4 млрд. лева, а ще получим само 2 млрд. За вторите 1.5 млрд. имахме ангажимент – трябваше да направим 22 занокодателни промени и да въведем 66 мерки, които трябваше да бъдат представени пред европейските ни партньори. Ние сега реално ги загубваме, защото не оценихме кое е по-важно – да сменим изборните правила, или да се погрижим да гражданите и бизнеса“, каза Цветанов.

Дневният ред на гражданите не се изпълнява.Има политическо нежелание да се поеме отговорност за съставяне на правителство, няма и желания за диалог, това е тупик. Консултациите при президента също се проточиха, стана ясно от анализа му.

„Малък е вариантът да се направи правителство на малцинството. Може би третият мандат е възможен, но това ще бъде в услуга на първата политическа, която ще използва ситуацията за своите интереси, за да се подготви за предстоящия местен вот“, допълни лидерът на „Републиканци за България“.

Според него последните няколко кратки мандата на предходните правителства показаха тотално разочарование за избирателите и много са тези, които казват, че с хартиените ще се повиши избирателната активност. Дебатите обаче не са по същество, има обидни квалификации, а може да се стигне и с физическа разправа.

„Това е най-ниското ниво на парламентаризма от последните години. Може би част от политиката на системните партии е насочена към на твърдите им ядра, на които разчитат, за да имат резултатност на изборите. Когато всички са маскари, системните партии биха спечелили, защото техният електорат ще гласува за тях“, каза Цветанов.

По отношение на ролята на Румен Радев в политическите игри, Цветанов каза: „Президентът играе собствената си политическа игра и е на полето на политическите партии, вместо да е равно отдалечен, за де се постига политически консенсус. За мен важното е, че страната ни губи всякаква международна легитимация. Добавената стойност от многостранните партньорства не може да се случи“.

Ние не можем да разчетем високите изисквания на Европа и високите обороти, на които тя работи. Евроатлантическата позиция се използва повече като клише от евроатлантиците. Всеки говори за български национален интерес, а го използва за вътрешнополитически игри и пропаганда, смята още Цветан Цветанов.

Много ясно ще трябва да се позиционират партиите – ще са от тези, които ясно искат промяна или ще предпочетат управлението, а не това което декларираха като промяна на политическия живот, стана ясно то думите на лидера на „Републиканци за България“.

„Това което ние взехме като политическо решение, е да се фокусираме върху предстоящите местни избори“, каза Цветанов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...