неделя 2 април 2023 | 12:41

Бойко Борисов със спешен брифинг, ето какво се случва!

Дата:

Става година от войната в Украйна. Оттогава знамето на Украйна виси в централата ни. Осъждането е фактор, който, помага морално на Украйна. Но ние искаме освен на Украйна, да помагаме и на България, да бъде рамо до рамо с целия демократичен свят.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на специален брифинг по случай годишнината от началото на войната в Украйна. 

„Няма да забравим как външният министър на Украйна се разхождаше безпризорен в коридорите на парламента и не посмяха да го поканят в зала. Може да се направи справка как постъпиха други народи в тази ситуация. В същото време колебливата им позиция не даде възможност на правителството на Кирил Петков, които заедно с БСП и Възраждане не приеха закона, който ние внесохме, за даване на въоръжение на Украйна“, припомни той. 

„Докато нямаше война светът бе доста колеблив, имаше Мински споразумения, водеха се разговори.. Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете. Това е варварска агресия, а не освободителна война, както искат да го изкарат“, гневен е лидерът на ГЕРБ.

И даде разрешение на своите да се обединят с ДБ в търсене на начин Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат. Не може в тази агресия, в това кръвопролитие да вземаме такава позиция, смята Борисов.

Той се ядоса и на търговията с оръжия, която се вършела цяла година – „грозна“. Други държави застанаха, изпратиха оръжие официално. А в България, за да си спасят постовете, ПП се обединиха с БСП и клекнаха. Постчетата им са по-важни от това да сме рамо до рамо до нашите европейски партньори“, коментира той твърденията, че и един патрон не е заминал за Украйна по време на кабинета „Петков“. 

„Изпуснахме много време, защото това беше времето, в което можеше да реорганизираме нашата армия в материално отношение. Те предприеха друга тактика – да дават оръжие през посредници, като до ден днешен чувам, че Петков не е дал един патрон за Украйна.

Това е обогатило посредниците. Същото направиха с посредниците за нафтата и бензина.

Пак малки количества са стигали до там, и пак някои хора са станали богати“, каза още Борисов. 

„Нашето предложение бе със закон, чрез държавния резерв, да помагаме на Украйна, както Румъния и Полша“, припомни той. 

„Заради тяхната корупция или глупост отидоха милиарди левове към руската компания Лукойл и в същото време всеки ден по един лев от нафтата и бензина се вадеха от джоба на българина, за да се обогатяват някои хора. Това са фактите.

Приехме закон за диверсификацията на ядреното гориво, за нови ядрени мощности в Козлодуй, закон за диверсификация на газа. И там не мога да не отчета, че навсякъде бяхме с ДБ, Български възход и ДПС. Благодарение на тази коалиция всичко се случи. В полза на демократичния свят, Украйна и България“, каза още Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ също припомни, че отделно като партия ГЕРБ са правили лагери за децата от Украйна, а ГЕРБ-младежи са дарили пари за украинците. 

„Чух сутринта как Вучев се изявява. Всъщност, това, което нарече, вандалски акт, е действие, което е държавата трябваше да свърши отдавна. Да премахне тази плоча. Областният управител и министърът на културата са тези, които трябва да отговарят на въпроса“, коментира Борисов нападението срещу паметника. 

От ГЕРБ се присъединяват към призива на ДБ за незабавно премахване на паметната плоча. Стотици хиляди са загинали, това е варварска агресия, не е освободителна война, каза Борисов.

Катя Захариева е в Киев заедно с политици от 13 държави от ЕП по инициативата Обединена Украйна. Искам да обърна внимание на грозната търговия, която се водеше за сметка на Украйна. ДБ се обединиха с БСП и клекнаха и продължават да се гордеят, че нито един патрон не са изпратили. Но няма доблестен, който да каже, че огромни количества българско оръжие все пак са там, каза още Борисов.

От вчера загина и още една опорка за сметка на българите, каза още Борисов. 

Според Томислав Дончев няма нюанси, когато става дума за война, затова всеки трябва да се определи. Още преди година с експерти казахме, че най-големият бич е инфлацията и тя ще е пречката за приемането на България в Еврозоната. Думите ни пряко бяха потвърдени от Валдис Дубровскис, той каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната.

Параметрите за бюджет 2023 също са пречка. Ако не се редуцират каквито и да е разходи, това означава 11 милиарда дефицит. Това е дефицит от 6 процента, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради коментари, подчерта Дончев.

Трябва първо да се отключи цялото разполагаемо европейско финансиране, каза Дончев. Според него нула от тези пари са влезли в общините. 8 милиарда извън бюджета са това. Наблюдавахме помпане на външния дълг. Това финансиране трябва да замести неспособността на правителството да направи собствени инвестиции. 

Преките чуждестранни инвестиции за 2020 година са били 20 милиарда, за следващата са били 1,5 милиарда, прогнозата е за спад от 6 процента. С тази политика трябва да се спре. То и 3 процента дефицит не е за хвалба. Българи трябва да се върне на нулевите дефицити.

Или както казва Радев, когато влезеш през задния двор на политиката, резултатите са тези. По европейските форуми не виждах премиери, а президент, каза Борисов. Според него харвардците не разбират, че инфлацията е скрит данък. Това го каза и Ники Василев, и Дянков, и Дацов. Инфлацията е 100 процента за някои продукти, има спекула и ще има, но всичко беше разградено, каза Борисов. 

„Инфлацията е скрит данък, защото когато направиш така, че чрез потреблението да взимаш повече данъци, прибираш повече. Инфлацията в някои сфери е 100%. Защо продавахте бензина и нафтата скъпо, това вдигна цената на всички продукти. Разградихте всичко, което можеше да се бори със спекулата. Трябваше да дойде Домбровски да каже, че инфлацията е проблема.   

Всеки ден им излизат далаверите.

Изпомпването на инфлацията показа, че правителството на Кирил Петков не иска еврото. Те говорят само за още напомпване на инфлацията. Тоест, още повече ни отдалечават от еврото. 

Дойде Домровски и каза: Ще приемете законите, но как ще се оправите с инфлацията“, каза Борисов. С нелегалния трафик се отдалечихме от Шенген, подчерта той.

Всичко това тези хора ни го причиниха и имат наглостта да ни кажат, че са добри! – изригна лидерът на ГЕРБ.

„Нито един килограм жито не купиха. Помните ли какви сладки репортажи. Нито едно българче няма да останело гладно. Ми магистралите, вече трябваше да имаме осем – по четири на година. Избиват се по пътищата. Русе-Търново вече трябваше да е на чакъл“, припомни Борисов. 

Онзи отиде да живее в Испания, дреме му за Русе-Търново. Колоните вчера почваха още на Бяла, не на Русе, добави Борисов. 

„Кметът на Бяла казва: Спрях осветлението, защото няма компенсации , но ги пуснах отново, че хората ще се избият. 

ГЕРБ спирали България за еврозоната? ГЕРБ ви вкара в чакалнята и трябваше да ви отворят вратата и да ви кажат заповядайте. Това е истината, това са фактите. 

Сега румънците са далеч пред нас. Хърватите забравиха. Две години нищо“, каза още Борисов. 

Той подчерта, че са пропуснати възможности за подмяна на въоръжение. Популистко е да се се казва, че тунел под Петрохан е по-важен от превъоръжаване. Който не храни своя армия, храни чужда. Когато търгуваш с оръжие, това не е помощ. Нафта за Украйна не биваше да е за сметка на българския джоб. Най се дразня сутрин от мислители, които казват и знаят какво мисля аз, каза Борисов.

Видях Радев на снимки с Байдън, пише се, че всички Девет са за помощ за Украйна, каза още Борисов.

Позицията на ГЕРБ е ясна по изборите, Слави Трифонов го изпита на гърба си, кой знаеше за Руди, за Кълвача. Никому неизвестни влязоха в парламента, сега си направиха 5 партии. Ако партията може да настои, щеше да го направи.

Ние сме за две колонки за отчитане на хартиения и машинния вот. Ние най-доволни от бяхме от миналите избори, където бихме и без хартиена бюлетина.

Сега според Борисов ГЕРБ води с 10 процента. Затова тяхната позиция е обратна на ЦИК, само Цветозар Томов познавал Борисов и само неговия телефон имал.

В историята има два прочита, че руснаците са ни освободили или окупирали, зависи откъде започваш да четеш. Това отговори Борисов на въпрос за премахването на плочата. Не се притеснявайте, че някой може да ме обвърже с ДБ. Няма кой да ни вземе построеното. Ние затова сме победители.

След това ще се разпаднат както с Дунчев, каквото стана в Плевен. Ние ще сме победители, защото се вижда какво сме построили, категоричен е Борисов.

Листите на ГЕРБ ще бъдат регистрирани в неделя, разкри той. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...