петък / 22.09.2023 / 14:49

БНБ с горещи новини! От тази дата се променят таксите за…

Дата:

БНБ променя таксите за услуги с банкноти и монети от август, съобщиха от банката. Така например банката ще приема до 1200 лева разделени по номинали банкноти по сметка на титуляр, а не както до сега до 1000 лева.

Над тази сума таксата е 0,4% върху разликата, но не по-малко от 0,70 лв. В момента таксата е 0,3% върху разликата над 1000 лв., но не по-малко от 0,50 лв.

Без такса ще се приемат вече до 120 лева на монети от 10, 20, 50 стотинки и 1 и 2 лева. В момента това важи за сума до 100 лева. над 120 лева таксата става 1,7% върху разликата над 120 лв., но не по-малко от 1,30 лв. Премахнати са таксите за приемане и размяна на разменни монети с номинал 5 стотинки.

Без такса ще продължат да се обменят банкноти и монети с изтекъл срок на обмяна, както и да се заменят повредени български банкноти и монети.

На свое заседание Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) е приел и промени  в „Общи условия на Българската народна банка за обслужване на клиенти с банкноти и монети по обявена стойност“.

Предвижда се банките и доставчиците на услуги (в качеството им на пълномощници на банките по смисъла на тези общи условия) да предоставят на БНБ само нотариално заверени спесимени от подписите на своите законови представители и надлежно упълномощени служители. Актуализират се и размерите на таксите, които БНБ събира за провеждане на обучения, както и за оказване на съдействие при обучение.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...