Българка видя цените на храните в Испания, сравни ги с нашенските и остана без думи СНИМКИ

Date:

Жена сподели за разликата в цените на две основни храни у нас и в чужбина, а ситуацията събуди въпроси. Искра Урумова публикува снимки във Фейсбук, които показват стойността на кутия с яйца и бутилка мляко. Те са заснети в голяма верига в България и Испания.

От кадрите се вижда, че цената на яйцата в Испания е малко под 4 лева – 3.92 лв., а у нас са цели 5,67 лева. Разликата е  1,75 лева. Стойностите са приравнено по актуалния курс на валутите.

В България млякото също е по-скъпо. Бултилка на Пиренеите се търгува за 1,04 евро (2,04 лева), а у нас разфасовката на популярна марка струва 3.59 лева. “Ориентир за цени в Испания и България. Такива ми ти работи”, пише Искра Урумова.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fiskra.urumova.9%2Fposts%2Fpfbid024o2n2Xc7M9kQwEmDAfHUxyhCuDWeszqVsG8gVxMkYUaMXP9KKWM1dbrnf3GQU4mBl&show_text=true&width=500

Снимките предизвикаха разнопосочни коментари. Едни са съгласни, че у нас е по-скъпо, но според други това не е съвсем така. Те посочват, че в чужбина често другите съпътстващи разходи са по-значими – например тези за жилище.

“Храната в Германия или Испания е много по-евтина за живеещите и работещите там, отколкото храната в България за българите”, добавя Урумова.

На друго мнение е Мария Владимирова, която смята, че: “Няма много разлика, с тази разлика, че наемите са по-скъпи и заплатите не толкова по-високи от България”.

Без съмнение цените варират спрямо населеното място и конкретните търговски вериги, но е факт, че в България за година бе отчететено рекордно повишаване на Индекса на тържищните цени (ИТЦ). Показателят отразява цените на хранителните стоки на едро в България, а на годишна база равнището му се е покачило с цели 51,8 на сто, пише glasnews.bg. 

Яйцата са едни от продуктите, които поскъпнаха рекордно през 2022 г. Увеличението у нас е със 76% – при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...