България подписа исторически газов договор с Турция

Date:

В Министерския съвет подписаха споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”. Според него “Булгаргаз” получава достъп до газовите терминали и цялата газопреносна мрежа на турската държавна компания за следващите 13 години, а годишно ще бъдат трансферирани по милиард и половина кубични метра природен газ.

От българска страна договорът беше подписан от Деница Златева, а турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез изрази задоволството си от споразумението, като допълни, че това не само ще подобри доставките на газ в региона, но и сигурността.

“Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения. Протоколът е важен и за повишаването на сигурността на доставките в Балканския регион. Срокът на споразумението е за 13 години. Милиард и половина кубични метра газ ще бъдат трансферирани”, заяви Дьонмез.

Неговият колега Росен Христов допълни, че това е исторически момент, тъй като освен подобряването на доставките от втечнен природен газ ще се намали и натовареността на гръцката връзка.

“Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където ни е най-удобно. През изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ именно заради недостига на инфраструктура”, заяви министърът на енергетиката.

Договорът е факт по-малко от месец след срещата между държавния глава Румен Радев и турския президент Реджеп Ердоган. Споразумението беше договорено на 24 декември между енергийните министри на двете държави, а двамата са категорични, че това със сигурност ще даде тласък на развитието на енергетиката на България и Турция.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...