петък / 9.06.2023 / 5:12

Българин с присаденo сърце и бъбрек стана шампион по плуване (СНИМКИ)

Дата:

Георги Пеев завоюва титлата по плуване на 100 метра бруст на световното първенство за трансплантирани, което се провежда в Пърт, Австралия.

Хасковлията се поздрави със златото в категорията при мъжете от 40 до 49-годишна възраст. На шампионата на планетата за трансплантирани участват плувци от 45 държави. Част от форума е и Огнян Ганчев, който остава пети на 50 метра гръб в категорията между 60 и 69 години. Двамата са единствените ни представители.

Пеев е първият българин, който е трансплантиран с два органа (б.а. сърце и бъбрек) и има 5 медала от европейски първенства за трансплантирани, докато Ганчев най-дълго преживелият българин с присъдено сърце и най-възрастният трансплантиран. В момента е на 63 г.

Те не пропуснаха да благодарят на семействата, на семействата на донорите си, на лекарите си и на всички, които са ги подкрепили финансово и с екипировка.

В сряда Пеев ще плува 50 метра бруст и 50 метра свободен стил, а Ганчев – 100 метра гръб.

Самият Пеев решава да участва за първи път на световното първенство за трансплантирани, като за целта използва лични средства и подкрепа от спонсори.

„Аз не се надявах, че ще плувам финал, камо ли да стана първи. Конкуренцията беше ужасяваща. Англичаните днес бяха със 7 масажиста, а ние в Пърт сме аз, Огнян Ганчев и неговия син Мирослав, за да има един здрав човек с нас все пак. За мен е по-важно България да се събуди и да има промяна“, допълва Пеев.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Определен брой крачки на седмица пазят сърцето, ето колко

Изследвания сочат, че изминаването на 8000 или повече крачки...

Искате да емигрирате? Това са страните, в които е най-лесно да започнеш нов живот

Да пътуваш в чужбина като турист е едно, но...

Шокираща промяна: Собствениците на нови автомобили няма да ги притежават, но ще ги плащат, по настояване на зелените в Европа

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес...

Григор Димитров потвърди, че има връзка с красавицата Мадалина

Часове след достойната загуба на Григор Димитров от Новак...