понеделник / 5.06.2023 / 19:09

Асен Василев: Ако се коалираме с ГЕРБ, на следващите избори ще спечели „Възраждане“

Дата:

Има три пътя, по които можем да поемем

Единият път е към държава тип Русия, което „Възраждане“ проповядва

Другият свят е евроатлантическият

А третият път е пътят на латиноамериканската икономика

Ако ПП-ДБ се коалира с ГЕРБ, на следващите избори първа политическа сила ще е „Възраждане“. Това каза пред „Нова“ председателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев.

На въпрос ще се разцепи ли коалицията между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, Василев заяви, че това няма да стане.

„Разнобой няма. Ще има една обща парламентарна група. Всички са на това мнение”, обясни Василев.

„Със сигурност искахме да сме първи. Съвсем практично резултатът не е неочакван. Знаете, че миналото лято не направихме коалиция, тъй като е ясно, че механичният сбор на партии отблъсква избиратели и в двете формации. В началото на кампанията направихме проучване. Видя се, че заради събирането ни – около 10% от избирателите на ПП се отказват да гласуват за партията, а от ДБ се отказват около 20%. Ако правехме тактическа сметка, най-вероятно трябваше да се явим по отделно, но не беше това целта. България видя пети избори. Страната е в много тежка криза“, обясни Василев.

„Има три пътя, по които можем да поемем. Единият път е към държава тип Русия, което „Възраждане“ проповядва. Другият свят е евроатлантическият. А третият път е пътят на латиноамериканската икономика. Докато страната не определи в коя посока всъщност искаме да тръгнем, всеки път ще бъде грешен“, каза още той.

„Хората, гласували за „Възраждане“ са тези, които не искат пътя на латиноамериканската икономика“, каза Василев и допълни, че ПП-ДБ остават на категорична позиция – „няма да подкрепят правителство на ГЕРБ под никаква форма.“

„Говори се все едно България е софра и трябва да си разделим баница, но не е така. След всеки компромис България свършва с национална катастрофа”, поясни съпредседателят на ПП.

Ако се стигне до втория мандат вторите са готови да поемат отговорност и да опитат да съставят правителство. „Със сигурност ще предложим правителство с ясна посока на движение и тогава ще видим партиите, които искат да я подкрепят”, каза още той.

Василев отправи обвинения към ГЕРБ-СДС за купуване на гласове на изборите.

„Борисов мобилизира вот на ГЕРБ и включва част от хората, които са обхванати в техните структури под една или друга форма. Голяма част са в държавния и общинския апарат. Немалка част са и купените гласове. Видяхме хора с 10 000 преференции в определени географски региони. Този вот се мобилизира лесно – със страх и подкуп”, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната”.

„Това е поредното манипулативно твърдение от страна г-н Василев. Няма как ГЕРБ да бъде обвиняван, че мобилизира избирателите си със страх. Сигурно сте забелязали, че от 2 години не управляваме. Тези обвинения са напълно несъстоятелни. Очевидно г-н Василев не знае нито как да губи, нито какво да прави”, каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Разбра се кой е дал на Гешев да стопанисва имота в Боровец СНИМКИ

„Главният прокурор ползва като лична т.нар. Регентска къща в...

„Политико“ гърми: Тази българска красавица сменя Мария Габриел СНИМКА

Името на евродепутатката от ЕНП Ева Майдел се спряга...

Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев....

Сарафов отговори на Гешев, разкри за бронираните му коли, имотите му и разследването срещу Борисов 

Трябва да внимаваме като вадим кирливите си гащи. Веднага...