петък / 9.06.2023 / 4:53

Агнешкото у нас удари 32 лв. и пак купуват, в Гърция е 10,75 евро (Снимки)

Дата:

  • Ще стигне и 50 лева, след като има такива да им го вземат, коментират гневни клиенти
  • Какво правите в България, изумен е Томас Караманис, управител на голяма верига в Комотини

32 лева за килограм стигна агнешкото бутче в пловдивски хипермаркет ден преди Гергьовден, установи „24 часа“. Цената се вдигнала с 4 лева от Великден до сега. За Възкресение най-скъпото агнешко вървеше 28 лева за килограм. Каква е причината за скока, не се обяснява.

„Изумителното е, че и на тази цена, не липсват купувачи. Напротив, вземат, без да им мигне окото“, каза жената зад щанда за месо. Самата тя е смаяна от скока. И е категорична, че никога не би си купила на тази цена. Жената е наемна работничка. До бутчетата са наредени агнешки плешки, които се продават за 31 лева килограма. 

„За търговците в хранителните вериги това е последно 10. Гледат колкото могат да изкярят, защото след Гергьовден намалява търсенето на агнешко. Но българските клиенти като мислят по този начин и купуват, да не се учудят, ако килограмът удари и 50 лева. Аз никога няма да си купя на такава безумна цена“, разпали се клиентка на средна възраст.

Агнешката плешка с част от ребрата върви 30,99 лв. в същия хипермаркет на "Пещерско шосе" в Пловдив.
Агнешката плешка с част от ребрата върви 30,99 лв. в същия хипермаркет на „Пещерско шосе“ в Пловдив.

Мнозина подминават щанда за месо с думите: „Да си го ядат!“.

Най-общо изчислено, за 4-членно семейство е нужно поне 2 кг, защото при печене агнешкото се стопява значително. Като се прибавят и продуктите за приготвянето му – масло, пресни картофи, подправки, ток и труд, едно такова ядене излиза около 100 лева.

„Мерси! Има и други видове меса“, подминава щанда пловдивчанка.

За сравнение в съседна Гърция агнешкото от Великден до сега е поскъпнало с по-малко от евро. За Възкресение в южната ни съседка се предлагаше за 9,78 евро килограмът, а сега е 10,75. Това установи репортерска проверка на „24 часа“ днес в една от големите хранителни вериги в Комотини.

„32 лева за килограм? Какво правите в България!“, учуди се управителят Томас Караманис, който е завършил УНСС в София в началото на 90-те години, а сега ръководи най-големият хипермаркет в Комотини. По думите му такива игри с цените в Гърция са недопустими. Там властите стриктно следели да няма спекула и непрекъснато проверявали търговците по складовете да не предизвикват скрит дефицит на определени стоки.

Животновъди у нас също са, меко казано, учудени от цената на въпросната верига в Пловдив. По думите им живото тегло се предлага за 10-12 лева. „Няма овцевъд у нас, който да предлага агнета за 16 лева живо тегло, за да се продава месото по 32 лева“, категорични са овчари по селата. 

„Миналата седмица си купих агне от родопското село Хвойна. Излезе 33 кг живо тегло и платих 330 лева, като в тази цена хората си калкулираха и труда за коленето, разфасоването и почистването на дреболията“, обясни Тодор Василев.

Изумително е, че и на тази цена хората пак купуват, учудена е жената зад щанда.
Изумително е, че и на тази цена хората пак купуват, учудена е жената зад щанда.
10,75 евро е килограмът на агнешкото в една от най-големите хранителни вериги в гръцкия град Комотини. Снимката е направена днес, 5 май. Снимка: Томас Караманис
10,75 евро е килограмът на агнешкото в една от най-големите хранителни вериги в гръцкия град Комотини. Снимката е направена днес, 5 май.
9,78 евро за килограм се предлагаше агнешкото преди Великден в Гърция.
9,78 евро за килограм се предлагаше агнешкото преди Великден в Гърция.Снимка: Радко Паунов
Сънародници от Любимец бяха дошли преди Великден за евтино агнешко в Гърция. От тогава до сега цената му в южната ни съседка е скочила с по-малко от евро.
Сънародници от Любимец бяха дошли преди Великден за евтино агнешко в Гърция. От тогава до сега цената му в южната ни съседка е скочила с по-малко от евро.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...