петък / 22.09.2023 / 15:02

10 неща, които никога не трябва да правите на работния си компютър

Дата:

Работите ли от вкъщи със служебен компютър? Значи това със сигурност ви интересува. Никога, ама никога не правете тези неща на работния си компютър.

Източник: iStock

Без социални медии

Източник: iStock

Гледането на Facebook, Twitter или друга социална медия на работния ви компютър е наистина изкушаващо, нали? А какво да кажем за края на онзи интересен сериал, който следите в Netflix. Но не трябва да навлизате в тези опасни води на изкушенията, тъй като, дори и да сте вкъщи и никой да не ви гледа, някой от компанията може да наблюдава стъпките ви отдалеч.

Да поговорим за мониторинга

Източник: iStock

Ако компютърът, с който работите от вкъщи, е собственост на компанията, той със сигурност има инсталиран софтуер за наблюдение или производителност. Това е потвърдено от различни експерти, които наскоро разискваха темата за този тип „контрол“ упражняван от компаниите върху нейните дистанционни служители в статия, публикувана от The New York Times.

Зависи за каква работа става въпрос

Източник: iStock

Сложността и нивото на контрол на софтуера за наблюдение на служителите зависи от вида на заетостта, за която говорим. С други думи, с колкото по-поверителна информация работите, толкова по-голям е контролът върху служителите. Ако в задълженията ви е включено сътрудничество с мултинационални компании или отговаряте за инвестиции на компанията бъдете сигурни, че ви наблюдават.

Десет универсални забрани

Източник: iStock

Ето защо дори и за тези, които работят от разстояние и са сигурни, че компанията, в която работят няма система за мониторинг, се препоръчват десет универсални „забрани“. Списъкът е изготвен от медии като The New York Times или The HuffPost:

Без лична информация

Източник: iStock

Никога не съхранявайте лични файлове на работния си браузър. Ако ви уволнят, най-вероятно ще загубите достъп до компютъра, на който работите незабавно, и всички важни документи могат да бъдат използвани срещу вас при евентуален съдебен процес.

Без лични търсения в Google

Източник: iStock

Историята на сърфирането е едно от най-лесните за проследяване неща от работодателите. „Бих избягвала да търся неща, които биха били неудобно за мен, ако бъдат споделени на среща с целия работен екип“, казва експертът по темата, Сафия Кази пред HuffPost.

Без лични разговори

Източник: iStock

Повечето служители знаят, че някои разговори не е подходящо да се водят през работно време. Те обаче мислят, че ако го правят чрез различни приложения или работни чатове, всичко остава в поверителността на всеки. Голяма грешка.

Не използвайте на личния си имейл

Източник: iStock

Както каза експертът Айзък Блум в The New York Times, използването на личен имейл акаунт през работния компютър е още една грешка, тъй като някои от тях могат лесно да бъдат разшифровани от нашите шефове. „Можете да видите личната поща на служител със съответния софтуер за това“.

Без лични материали на споделените сървъри

Източник: iStock

Сървърите, свързани с вашите работни имейл акаунти, като G-suit, който включва Диск, Документи и Таблици, не са добро място за съхраняване на лична информация.

Компютърът трябва винаги да е блокиран

Източник: iStock

Ако се върнете в офиса или оставите компютъра за малко, а около работното ви място има и други хора освен вас, винаги трябва да заключвате компютъра с парола. В противен случай „давате на всеки възможност за достъп до вашата чувствителна информация… или дори може да станете обект на лоши шеги“, каза експертът Авив Леви пред HuffPost.

На обществени места

Източник: iStock

Ако работите дистанционно, но обичате да сте извън дома си, бъдете много внимателни и пазете компютъра си от любопитните очи на хора, които нямат нищо общо с вашата компания. Трейси Малееф, анализатор по информационна сигурност за The New York Times, предлага използването на VPN при свързване с интернет през обществен Wi-Fi.

Без работа за други

Източник: iStock

Тази точка зависи от всяка работа. Съгласно споразумението, което сте постигнали с компанията, за която работите с някои изключения не би следвало да работите за трети страни с компютър, собственост на друго юридическо лице.

Без неподходящо съдържание

Източник: iStock

Това изглежда очевидно, но неподходящото и обидно съдържание трябва да се държи далеч от работния ви компютър, дори извън работно време. До съдържанието за „възрастни“ трябва да достигате само чрез лични устройства.

Не се отнасяйте към компютъра като към ваш

Източник: iStock

Всички тези съвети могат да се сведат до един много прост и обобщен, който ще ви спести много главоболия: Не третирайте компютъра, предоставен ви от компанията, като ваш. Не променяйте настройките за сигурност и запазвайте на него само служебната си информация.

Няма място за паника

Източник: iStock

Все пак няма нужда да сте в постоянна паника заради софтуера за наблюдение. Експертите на The New York Times гарантират, че е безопасно да плащате сметки или да влизате в банковите си акаунти с компютър, дори и да сте „наблюдавани“ от компанията. Разбира се, избягвайте всяка информация, която може да ви създаде проблеми, ако стане публична.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Спрете да наливате бирата по грешния начин

Една студена бира - за мнозина от нас това...

Вижте на кои дати през септември ни удрят мощни магнитни бури

Септември 2023 г. се очаква да е период на...

Eто я колата, с която BMW ще промени автомобилния свят

Мюнхен, Германия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Това е Изцяло...

Не изхвърляйте горчивата краставица, ето защо

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват,...